KS: Investitori će na jednom mjestu dobiti sve informacije o gradnji

03.05.2016. 13:17 / Izvor: Avaz.ba
KS: Investitori će na jednom mjestu dobiti sve informacije o gradnji

Investitori će ubuduže na jednom mjestu moći dobiti potpunu informaciju o tome šta je potrebno od dokumenata kako bi što prije počeli realizaciju svoje investicije.

Investitori će ubuduže na jednom mjestu moći dobiti potpunu informaciju o tome šta je potrebno od dokumenata kako bi što prije počeli realizaciju svoje investicije. Da bi im se olakšao taj put, u općinama, Grada i Kantona bit će otvoren jedinstveni šalter.

Ova novina bit će uvrštena u Zakon o prostornom uređenju KS, čije izmjene priprema Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na čelu sa ministrom Čedomirom Lukićem. 

U razgovoru za Avaz ministar Lukić kaže da bi se ovaj zakon u formi nacrta trebao naći već ovih dana na sjednici Vlade KS, a do kraja mjeseca i pred zastupnicimaq u Skupštini KS.

"Zakon definira sve što se tiče građenja, od procedura, izdavajja saglasnosti, dozvola, odobrenja do same gradnje. Skratit ćemo procedure prikupljanja saglasnosti u komunalnim preduzećima, katastru...",  kaže Lukić.

Ovim će, kaže ministar, biti načinjen veliki iskorak u ovoj oblasti. Inače, ovaj zakon nastaje iz projekta koji je Vladi KS pokrenula s grupacijom Svjetske banke u pogledu poboljšanja poslovnog ambijenta. Zakon o prostornom uređenju stavljen je kao jedan od prioriteta ovog projekta.

"Važeći Zakon o prostornom građenju KS je iz 2005. godine. Zbog većih izmjena u Zakonu, pravi se potpuno novi tekst, u kojem će svakome biti jasno šta u kojem članu ili odredbi piše", rekao je Lukić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti