KS: Na paušale godišnje ode više od 150.000 KM

06.01.2016. 09:31 / Izvor: Nezavisne novine
KS: Na paušale godišnje ode više od 150.000 KM

U Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuta je inicijativa za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima, čime bi im bila smanjena primanja za 552 KM, ali postoje otpori da se ovo i usvoji.

U Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuta je inicijativa za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima, čime bi im bila smanjena primanja za 552 KM, ali postoje otpori da se ovo i usvoji.

Nije poznato još ni kada će se ovakve izmjene Zakona o platama i naknadama u organima vlasti KS naći pred poslanicima, s obzirom na to da je, prema riječima predsjedavajuće Skupštine Ane Babić, u drugoj polovini januara planirana tek sjednica Kolegija, koji treba da odluči o dnevnom redu sjednice Skupštine.

Poslanik Naše stranke Edin Forto, koji je pokrenuo ovu inicjativu, kazao je juče da imaju 23 poslanika koji su profesionalizirali svoj status i uz platu primaju i paušal, pa tako za njihov paušal godišnje treba oko 151.800 KM.

Prema podacima Sekretarijata Skupštine KS, same plate članova Skupštine, bez minulog rada, kreću se od 2.150 KM za poslanike do 2.700 KM za predsjedavajućeg. Iznos paušala je 550 KM, a uz to poslanici imaju pravo na topli obrok od osam KM dnevno i regres od 50 odsto prosječne neto plate u FBiH, što je oko 400 KM.

"Kada sam pokrenuo inicijativu bilo je negodovanja poslanika. Očekujem da izmjene zakona budu usvojene jer će tako doći do ušteda", dodao je Forto.

S druge strane, Mirza Čelik, poslanik SDA i član Kolegija Skupštine KS, kazao je da će podržati ovu inicijativu ako predlagači budu imali dovoljno ruku u Skupštini KS da ovo prođe. Predlagač je Naša stranka, koja je opozicija i ima tri poslanika, dok SDA ima deset poslanika i dio je vladajuće koalicije.

"Ja svoj iznos paušala dajem za stipendiranje troje djece, a tako radi još poslanika. Ukidanjem paušala oko 50 djece bi ostalo bez stipendija, a ne bi se puno uštedjelo u budžetu KS. Naša osnovica za obračun plata je ispod prosjeka općina u kantonu i imamo i najmanji paušal u FBiH", naglasio je Čelik.

Istakao je da su oni koji su pokrenuli inicijativu profesionalni delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje su daleko veća primanja.

Inače, u Skupštini KS ima devet poslanika koji su istovremeno delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH. Po zakonu oni ne smiju imati plate i paušal na oba mjesta.

Ista inicijativa kada je u pitanju ukidanje paušala profesionalnim parlamentarcima pokrenuta je prošle godine i u Parlamentu FBiH, gdje takođe nije bilo većeg raspoloženja da ovo bude prihvaćeno. Mada se očekivalo da će parlamentarci o ovome raspravljati do kraja godine, to se nije desilo.

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u utorak  je rekao da će sredinom januara biti sjednica Kolegija, kada će biti razmotrani svi materijali i odlučeno kada će biti izneseni pred poslanike, te da će na red sigurno doći i ova inicijativa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti