Lakše do dozvole za građenje u opštinama Sokolac, Pale i Istočno N.Sarajevo

27.07.2016. 14:46 / Izvor: Akta.ba
Lakše do dozvole za građenje u opštinama Sokolac, Pale i Istočno N.Sarajevo

Potpisivanju sporazuma u Banjaluci prisustvovali su predstavnici opština Sokolac, Pale i Istočno Novo Sarajevo.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) ozvaničila je danas Sporazum sa opštinama Sokolac, Pale i Istočno Novo Sarajevo kojim olakšava investitorima pribavljanje dokumentacije u procesu izdavanja dozvole za građenje.

Zaključenjem Sporazuma sa RUGIP-om, navedene opštine će u ime investitora, elektronskim putem, pribavljati dokmentaciju iz nadležnosti Uprave čime će znatno olakšati dobivanje dozvole za građenje i pružiti bolju uslugu investitorima kroz uštedu vremena i novca.

"Imajući u vidu da je ova uprava nadležna za vođenje javnih evidencija o nepokretnostima i pravima na njima, bržim dostavljanjem podataka u vezi imovinsko-pravnih odnosa u postupcima za dobivanje dozvola za građenje pozitivno bi uticalo na poslovnu klimu u Republici Srpskoj odnosno u Bosni i Hercegovini",  naglasio je je Miloš Komljenović, direktor Republičke uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. "Predmetni sporazumi regulisaće upravo tu proceduru za brzo i efikasno pribavljanje svih neophodnih podataka o nepokretnostima i pravima na njima, koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da u kraćem roku izdaju dozvole za građenje."

"Od danas, polovinu dokumentacije potrebne za izdavanje dozvole za građenje prikupljaće opštine u ime investitora. Na taj način se smanjuje broj institucija koje investitor treba posjetiti kako bi prikupio potrebnu dokumentaciju za izdavanje dozvole. Ovo bi trebao biti inicijalni poticaj ostalim opštinama da unaprijede svoje poslovanje, jer samo tako možemo poboljšati konkurentnost", istakao je Tarik Šahović, menadžer projekta LIFE, Grupacije Svjetske banke.

Potpisivanju sporazuma u Banjaluci prisustvovali su predstavnici opština Sokolac, Pale i Istočno Novo Sarajevo. Zaključenju ovog dokumenta prethodilo je sklapanje sporazuma sa kompanijama M:tel a.d. Banja Luka, Mješovitim Holdingom “ERS”-MP a.d. Trebinje - ZP Elektrodistribucija a.d. Pale i lokalnim komunalnim preduzećima, gdje se dodatno omogućava privredi jednošaltersko postupanje po ovim predmetima.

Sklapanje Sporazuma između RUGIP-a i opština Sokolac, Pale i Istočno Novo Sarajevo, jedna je od aktivnosti Projekta unaprjeđenje poslovnog okruženja i poboljšanje konkurentnosti lokalnih zajednica (LIFE) koji Grupacija Svjetske banke realizuje uz pomoć Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti