Liderstvo u biznisu u Sarajevu: Privreda glavni partner u Reformskoj agendi

27.01.2017. 13:31 / Izvor: Akta.ba

Konferencija se organizirala u cilju kako bi se unaprijedio kvalitet diskusije i aktivnosti vezane za socioekonomske reforme u BiH.

Peta od šest Konferencija o liderstvu u biznisu pod sloganom "Korak po korak" u organizaciji specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, organizirana je danas u hotelu Holiday u Sarajevu.

Učesnici iz poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice kroz svoja izlaganja debatirali su o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja u kontekstu približavanja evropskom tržištu i pitanjima koja su važna za približavanje BiH EU.

Konferencija se organizirala u cilju kako bi se unaprijedio kvalitet diskusije i aktivnosti vezane za socio-ekonomske reforme u BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je privatni ili realni sektor najvažniji sektor u BiH sa aspekta novih radnih mjesta koje on može da donese, ne samo za mlade, već za sve one koji traže neku vrstu zaposlenja.

"Danas na ovoj Konfereciji imamo priliku vidjeti nove poslovne subjekete i start up-e koji su se pojavili uprkos negativnim stavovima o napretku Reformske agende. Oni su danas tu i nude nova radna mjesta i novo poslovno okruženje i bolju priliku lokalnoj zajednici, ali i cjelokupnom bh. tržištu. Takve kompanije su svijetli primjeri uspjeha i razvoja na kome sad ne treba stati već treba ići dalje", kazao je Wigemark.

Istakao je, da je baš i osnovni cilj Reformske agende bio da se stvori više prostora za privatni sektor i njegov razvoj.

"U tom procesu razvoja danas se nailazi na dosta otpora, to je prisutno zadnjih 20 godina i ali takav stav je nešto što datira i mnogo prije Dejtona. Moramo shvatiti da mladi danas razmišljaju dosta drugačije, međusobno komuniciraju i posluju drugačije, komuniciraju putem društvenih mreža i drugih mehanizama, i sasvim je jasno da smo na početku jedne revolucije koja će uključiti i BiH", kazao je Wigemark.

Konferencija se fokusirala na uspješne priče u poslovnom sektoru BiH i istovremeno je razmatrala kako socio-ekonomsko okruženje utiče na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj uopće.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, kao predstavnik lokalne vlasti je istakao, kako Vlada KS kao jedan od posrednik za EU fondove pred sobom ima nekoliko ciljeva koje treba da uskladi radi efikasnijeg rada. Neki od njih su smanjenje javne uprave kroz smanjenje zaposlenih a drugi je relano povećan broj zaposlenih kako u KS tako i u FBiH, a kao logično rješenje problema nameće se da je to jedino moguće u relanom sektoru.

"Vlada će i dalje da radi na podršci realnom sektoru kroz svoje mogućnosti. Utvrdili smo da je nedovoljan broj MSP zapravo jedan od većih problema. Takva preduzeća su zapravo pokretač ili kičma ekonomije svih zapadnoeuropskih i drugih razvijenih zemalja, pa na to trebamo da gledamo kao pozitivno ulaganje. Puno se radi na poboljšanju poslovne klime i ambijenta ljudi koji se zapravo bave privredom, jer do sada je sva kritika na administraciju i problem koji se stvaraju u tom dijelu bila potpuno opravdana i to nastojimo riješiti što je bolje moguće", kazao je Konaković.

Eminentni stručnjaci iz BiH i regije govorili su o svojim kompanijama koje uspješno posluju ili o izazovima u odnosu na tržište EU, izazovima s kojima se susreću i odgovarali na pitanja o organizacijskim kapacitetima koji su potrebni preduzećima i vladama u pristupu tržištu EU, te o tome kako EU fondovi podstiču ekonomski razvoj u njihovim zemljama.

Erdal Trhulj, glavni konsultant kompanije Euro-asfalt d.o.o. za poslove izvan zemlje, rekao je kako kompanije iz BiH slabo koriste prstupne fondove, jer i sama EU uslovljava za korištenje takvih fondova prilagođavanjem kompanija zakonima EU i samoj pripremi za ulazak na takvo tržište.

"Jasno je da kompanije koje žele učestvovati u takvim fondovima moraju imati detaljno pripremljen plan ali prije svega im se moraju svoriti uslovi da se se nešto tako desi. A jasno je da se na takva tržišta ne smije ući nepripremljeno, jer su u pitanju mnogo strožiji i rigorozniji uslovi za poslovanje. Država mora da shvati da postoji radi relanog sektora i ona mora da vodi glavnu priču o tom prilagođavanju, tačnije da privrednicima omogući lakše dobijanje fondova i učešća u istima", kazao je Trhulj.

Govrnici su bili složni u jednom, a to je da privreda treba biti partner u realizaciji Reformske agende.

Organizatori Konferencije su Kolektiv - Posao.ba u saradnji sa ICBL-om i agencijom Boram. Do sada su Konferencije održane u Tuzli, Bijeljini, Bihaću i Mostaru, sljedeća će se održati 9. februara u Banjoj Luci, koja je ujedno i posljednja u ovom ciklusu.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti