Marković: BiH i Crna Gora imaju iste političke ciljeve i spremni smo pomoći

15.02.2017. 08:04 / Izvor: Fena
Marković: BiH i Crna Gora imaju iste političke ciljeve i spremni smo pomoći

Predsjednik Vlade Crne Gore kazao je da je interes ove države da se ubrzaju integracijski procesi u regionu.

Na sastanku delegacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, koji je održan u Podgorici, izražen je zajednički interes za proširenje trgovinske i ekonomske saradnje. Također, istaknuta je potreba za zajedničkim infrastrukturnim projektima kojim bi se poboljšao promet roba i ljudi.

Predsjedavajući Zvizdić se sastao s predsjednikom Vlade Markovićem, dok su istovremeno održani sastanci resornih ministara, zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ministricom ekonomije Dragicom Sekulić, zamjenika predsjedavajućeg i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande s ministrom finansija Darkom Radunovićem te ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka s ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Također, održani su i sastanci ministrice odbrane BiH Marine Pendeš s ministrom odbrane Predragom Boškovićem, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac s ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom te ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska s ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem, u vezi poboljšanja saradnje u ovim resorima.

Predsjednik Vlade Crne Gore kazao je da je interes ove države da se ubrzaju integracijski procesi u regionu. Rekao je i to da je Crna Gora spremna pružiti svu pomoć BiH na evropskom putu te izrazio očekivanja da će naša zemlja do kraja ove godine dobiti kandidatski status.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da zajednički infrastukturni projekti povezuju regiju u svim segmentima. Istaknuo je da obje zemlje imaju iste političke ciljeve, a to su euroatlantske integracije.

Dodao je da ovakve posjete imaju i svoju ekonomsku dimenziju i pozvao privrednike Crne Gore da učestvuju na Mostarskom sajmu, kao i na Sarajevo Biznis Forumu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti