Martin Gaber: Inovacije nisu motor poslovnog rasta, ali sigurno jesu pogon

07.12.2016. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Martin Gaber: Inovacije nisu motor poslovnog rasta, ali sigurno jesu pogon

Gaber je ispred Predstavništva njemačke privrede u BiH najavio dinamičnu i uzbudljivu iduću godinu.

Sutra će u Sarajevu biti dodijeljena inovacijska nagrada njemačke privrede u okviru  događaja "Njemačka u Bosni i Hercegovini". Ovim povodom razgovarali smo sa Martinom Gaberom, zamjenikom direktora Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.

Kraj je godine, kako ocjenjujete 2016. godinu, šta je to bilo značajno iz ugla Predstavništva njemačke privrede u BiH?

- Prije svega, počeo bih sa Njemačkom inicijativom za povezivanje njemačkih kupaca sa dobavljačima iz zemalja zapadnog Balkana. Pritom je u Dortmundu održana konferencija, gdje su, nakon prethodne selekcije prema kvalitativnim kriterijima, vođeni direktni B2B razgovori. Ocjene koje su bh. kompanije tom prilikom dobile, su nas zaista oduševile. Da navedem samo nekiliko: Od ukupno 140 kompanija-učesnica, jedna trećina je bila iz BiH što je daleko najviše u odnosu na sve druge zemlje sa Balkana. Tri od Top 5 firmi su također bile iz BiH. Potencijal ovdje, dakle, postoji. To su potvrdile i tri njemačke delegacije, koje smo ove godine pratili prilikom posjete BiH. Ipak, oni su također primijetili da se reformski kurs mora - bez kompromisa – dalje provoditi, te da realni sektor napokon mora dobiti na značaju.

Međutim, apsolutni vrhunac ove godine iz našeg ugla je naravno predstojeći događaj "Njemačka u Bosni i Hercegovini", koji će se održati 08.12.2016. godine u Domu mladih u Sarajevu. Angažman Njemačke u Bosni i Hercegovini nakon rata je veoma raznolik. Mnogim građanima to nije poznato. Stoga Predstavništvo njemačke privrede uz podršku Njemačke ambasade predstavlja taj angažman. Njemačke kompanije, fondacije, institucije – svi će javnosti stajati na raspolaganju za informacije. Jedan takav zajednički nastup nije se nikad ranije desio i stoga se i lično veoma radujem tom događaju.

Recite nam nešto više o pozadini tog velikog događaja "Njemačka u Bosni i Hercegovini"?

- Njemačka je više od dvadeset godina ovdje veoma prisutna i zalaže se za Bosnu i Hercegovinu. Angažovana je u oblasti kulture i jezika, i veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine na putu ka EU. Pored toga, Njemačka je jedan od najvećih investitora i najznačajniji trgovinski partner BiH. Prošle godine je vanjskotrgovinska razmjena između ove dvije zemlje iznosila 1,7 milijardi eura. Sve to želimo predočiti javnosti.

Šta očekuje posjetioce ovog događaja?

- Posjetioce očekuju mnoge zanimljivosti: Reper Frenkie će sa učenicima organizirati muzičku radionicu, bivši profesionalni sportisti Vlatko Glavaš i Enid Tahirović govorit će o svojim iskustvima iz Bundeslige, predstavljanje finalista Inovacijske nagrade, program za djecu i naravno prezentacija brojnih njemačkih fondacija, institucija, organizacija i kompanija. Učesnici neće prezentirati samo sebe i svoje brendove, već će pokazati i mogućnosti kako se npr. ispravno prijaviti kod njih za  posao. Bit će tu naravno još mnogo toga, najbolje je da dođete i sami se uvjerite – ulaz je naravno besplatan.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH ove godine po prvi put dodjijeljuje i Inovacijsku nagradu njemačke privrede u BiH. Koliko su inovacije važne u privredi?

- Po mom mišljenju, inovacije nisu motor poslovnog rasta ali sigurno jesu pogon. I sam sam nekoliko godina radio za kompaniju koja, siguran sam, danas ne bi postojala da nije trajno ulagala u inovacije. Važno je biti korak ispred vremena. Danas proizvoditi ono što će se sutra koristiti. To je inovativnost. Međutim, inovativnost nosi i veliki poslovni rizik – to želimo nagradi Inovacijskom nagradom.

Objavili ste finaliste. Koje kompanije su odabrane među prve tri i zašto?

- Kao tri najbolje kompanije moje kolege iz žirija i ja smo izabrali: Junuzović-kopex, Wool-Line i IT Odjel. Kao kriterij smo uzeli koncept projekta, ekonomsku isplativost i korist za društvo. Po kategoriji smo dodjeljivali od 1 do 10  poena. Ove tri kompanije su nas posebno impresionirale. I slobodno mogu reći da nije bilo nimalo jednostavno izabrati između mnogo odličnih prijava. Siguran sam da smo napravili dobar izbor i radujemo se dodjeli nagrade.

Kakvi su planovi Predstavništva njemačke privrede za iduću godinu?

- Kao prvo u 2017. godini Predstavništvo obilježava važan jubilej, dvadeset godina postojanja. I u 20. godini  našeg rada želimo unapređivati i dodatno intenzivirati bilateralne privredne odnose. Također i tema stručnog osposobljavanja će doći u fokus. Nažalost, sve više kompanija ima problema sa pronalaženjem stručnog kadra uprkos visokoj stopi nezaposlenosti. Ovaj problem moramo rješavati sa konkretnim mjerama. Već sada znamo da ćemo imati delegacijska putovanja iz specifičnih stručnih oblasti iz Bosne i Hercegovine u Njemačku i obrnuto. Trenutno naši projekti dobijaju svoj završni oblik. Bit će dinamično i uzbudljivo u idućoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti