Metalskoj struci nedostaju kadrovi

24.04.2017. 08:42 / Izvor: Oslobođenje
Metalskoj struci nedostaju kadrovi

MŠS "Safet Krupić" već duže želi i pokušava uvesti usmjerenje CNC programer .

Problemi privrednog sektora, poslovni ambijent, ali i reaktiviranje Udruženja obrtnika i poduzetnika Bosanske Krupe bili su tema sastanka Privrednog vijeća ove općine. Fokus je ipak bio na problemu nedostatka radne snage u metalskoj industriji i uvođenju, za tržište rada itekako potrebnih, novih zanimanja u Mješovitoj srednjoj školi “Safet Krupić”.

POTREBE

Sastanku su prisustvovali predstavnici bosanskokrupskih privrednika, stranih investitora, lokalnih vlasti, općinskih službi, Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore USK-a, te ministrica obrazovanja USK-a. Kako je naglašeno, CNC programer je zanimanje koje zbog realnih potreba tržišta rada Mješovita srednja škola “Safet Krupić” već duže vrijeme želi i pokušava uvesti kao usmjerenje. Ipak, bez obzira na upućene zahtjeve nadležnim organima i njihova obećanja za razmatranje, to se još nije desilo.

"Imamo obećanja Ministarstva obrazovanja da će od naredne školske godine biti uvedeno novo zanimanje koje je namijenjeno metalskoj struci", kazao je direktor MSŠ “Safet Krupić” Samir Suljkanović.

Privrednici su istakli da su potrebe za uvođenje novog smjera itekako izražene, te su dodali kako se suočavaju sa nedostatkom adekvatne radne snage.

PRAKSA

"Nama dolaze djeca sa mašinskom školom za CNC programera, ali bez jednog dana kvalitetne prakse. Prođu onu kroz određenu praktičnu nastavu, međutim, to nije dovoljno i adekvatno", kazala je Azra Huzeirović iz firme ZAH.

Ministrica Sanela Ćenanović obećala je da će biti na raspolaganju, kako školama, tako i privrednicima. Metalna industrija je trenutno najrazvijenija i ima najveće potrebe, te će se raditi na širenju zanimanja potrebnih za razvoj, poručio je načelnik Općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti