Microsoft Public Sector lndustry Day: IT smanjuju troškove javnog sektora

07.12.2016. 13:09 / Izvor: Akta.ba

Public Sector lndustry Day svojim izlaganjem uveličali su eminentni predavači iz Microsofta zaduženi za poslovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Microsoft BiH održao je danas Public Sector lndustry Day, uz vrhunske predavače iz Microsofta i partnerskih kompanija, koji su govorili o inovativnim idejama i rješenjima kroz primjere javnih institucija koje svoje poslovanje temelje na Microsoft platformi i uslugama.

Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH rekao je kako je današnja konferencija na jednom mjestu okupila preko 100 učesnika iz javnog sektora u BiH.

"Microsoft je prva kompanija koja je okupila IT stručnjake na nivou državne Vlade na što smo posebno ponosi, jer su baš ovi programi namjenski rađeni za jedan takav složeni sektor. 2006. godine održan je prvi Public Sector lndustry Day za Vijeće ministara, nakon čega je Microsoft jedan ovakav vid kampanje i edukacije spustio na nivou entiteta a sada se radimo i na nivou kantonalnih Vlada. Danas će se na ovoj konferenciji razmjeniti iskustva i potrebe iz javnog sektora na kojima će se u narednom period aktivno raditi. Na tržištu danas postoji nekoliko trendova o kojima će se razgovarati a to su Cloud Mobility Solutions kao i Big Data Security Intelligence Solution. Konferencija je prilika da se razmjene iskustva iz BiH ali i iz regije i ono što mi je drago, jeste da smo uspjeli dovesti vrhunske govornike koji će dati neke informacije sa regionalnog ali i svjetskog nivoa", govori Krivošija.

Centralne teme skupa odnosile su se na projekte digitalne transformacije u javnom sektoru i e-servisima za građane, odnosno proces zaštite podataka i poboljšanja sigurnosti cjelokupnog okruženja. Tokom skupa, bilo je riječi i o konceptu otvorenih podataka, najboljim praksama pri implementaciji cloud servisa, upravljanju Ijudskim resursima, odnosno iskorištenju mogućnosti platforme za poslovnu inteligenciju kao servisu za poboljšavanje procesa donošenja odluka.

Public Sector lndustry Day svojim izlaganjem uveličali su eminentni predavači iz Microsofta zaduženi za poslovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Dejan Cvetković, regionalni tehnički direktor za projekte digitalne transformacije, Robert Kosla, regionalni direktor za projekta javne bezbjednosti te Ratko Mutavdžić, direktor za Cloud servise spomenute regije.

Dejan Cvetković, regionalni tehnički direktor za projekte digitalne transformacije na pitanje gdje se BiH nalazi u odnosu na region kaže da su neke implementacije u odnosu na Srbiju puno bolje sređene, bar što se Clauda tehnologija tiče.

"BiH je specifična jer ima mnogo Vlada, ali nama je to prednost da implementiramo IT u sve te sektore. Poznato je da su veliki troškovi administracije, baš Cloud tehnologije omogućavaju da se cijene i troškovi te administracije smanje. Iz tog razloga neophodno je stalno govoriti da Cloud ne oduzima novac već ga donosi, tj. smanjuje troškove koji se kasnije mogu usmjeravti na nek druge potrebe te institucije", rekao je Cvetkovć.

Kompanija Microsoft kontinuirano ulaže u razvoj rješenja za zaštitu podataka te predvodi tržište kada je u pitanju broj dostupnih podatkovnih centara širom svijeta, kao i po međunarodnim certifikatima kojima se potvrđuje naša prednost na polju zaštite i upravljanja podacima. Kroz procese digitalne transformacije uvjereni su da zajedno sa javnim sektorom mogu kreirati nove te poboljšati postojeće e-servise za građane zemlje.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo da danas imamo priliku ugostite i predstavnike javnih institucija iz BiH te tokom skupa predstaviti inovativna rješnja Microsofta i partnera namijenjena upotrebi u javnom sektoru. Vladama danas treba dobar reporting – izvještavanje u realnom vremenu, treba im dobar business process management, dobijamo dosta upita za HR aplikacijam a koji će upravljati ljudima i ljudskim resursima, ovo su samo neka od pitanja i tema na koja će se danas pokušati dati odgovori u okviru radionica i same konferencije uz prezentacije naših predavača",rekao je Krivošija.

Kao dugoročni partner u ovoj regiji, Microsoft kontinuirano ulaže u nove načine kapitaliziranja inovacija kako bi se povećao ekonomski i socijalni rast. Događaj je ukazao na benefite koje nam tehnologija pruža i kako ista može olakšati poslovanje kako bi se postiglo više.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti