Milićević: Za sanaciju zdravstvenih ustanova planirano 9 miliona KM

29.12.2016. 14:56 / Izvor: Fena
Milićević: Za sanaciju zdravstvenih ustanova planirano 9 miliona KM

Iznos federalnog proračuna za 2017. godinu od 2.747.628.075 KM je za 148,8 miliona KM.

Federalna Vlada uspjela je uvažiti zaključke i zahtjeve Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i predložiti delegatima da danas usvoje iznos proračuna FBiH za 2017. godinu od 2.747.628.075 KM - kazala je dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević na današnjem vanrednom zajedanju Doma naroda.   

Dakle, sastavni dio proračuna postali su amandmani koje je Vlada utvrdila na hitnoj sjednici.

"Na osnovu toga povećan je iznos na ekonomskom kodu, a to su tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima, kantoni i općine za dva miliona KM te iznosi 12 miliona KM", navela je Milićević.

Također planiran je novi ekonomski kod - transfer drugim razinama vlasti i fondovima za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosu od devet miliona KM.

"Shodno utvrđenim prioritetima i potrebom da se osiguraju sredstva na ekonomskim kodovima predviđenim amandmanima i vodeći računa o principu uravnoteženosti proračuna Vlada FBiH je odlučila umanjiti ekonomski kod - ugovorene i druge usluge, kamate zatezne na sudska rješenja i troškove spora za 1,7 miliona KM odnosno s 10 miliona KM na 8,3 miliona KM, te brisati ekonomske kodove - kapitalni transferi privatnim poduzećima i poduzetnicima vezani za Japanski grant u iznosu od 6 miliona KM  i ostala domaća pozajmljivanja - Trajni revolving fond u iznosu od 3,3 miliona KM", rekla je Milićević.

Govoreći o navedenim umanjivanjima to jest restruktuiranju sredstava na druge pozicije ministrica je izvijestila da nije zanemarena potreba praćenja i tretiranja gospodarskih subjekata, jer se iznašla mogućnost da budu podržani preko Revolving fondova i međunarodnih finansijskih institucija.

Iznos federalnog proračuna za 2017. godinu od 2.747.628.075 KM je za 148,8 miliona KM ili šest posto više u odnosu na ovogodišnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti