Mjesečna plaća dekana Fakulteta za saobraćaj i komunikacije 7.325 KM

01.02.2016. 13:24 / Izvor: Fena
Mjesečna plaća dekana Fakulteta za saobraćaj i komunikacije 7.325 KM

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su u materijalima za današnju sjednicu dobili visinu primanja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima u KS-u.

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su u materijalima za današnju sjednicu dobili visinu primanja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima u KS-u.

Najveće plaće imaju, između ostalih,  dekan Fakulteta za saobraćaj  i komunikacije Samir Čaušević (7.325 KM) , zatim dekan Političkih nauka Šaćir Filandra (6.012 KM) te dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Borislav Petrović (5.887 KM).

Najveći prihod od povremene samostalne djelatnosti ima Omer Ćemalović iz Javne ustanove  Psihijatrijska bolnica Sarajevo (59.384 KM) te dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Samir Čaušević (58.398 KM).

Naime, Skupština KS-a će na današnjoj sjednici po hitnom postupku razmatrati i Nacrt zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač ovaj kanton.

"Poslanici Skupštine KS-a će danas razmatrati prijedlog Vlade KS-a o korekciji i uređenju njihovih plata na način da to budu tri prosječne plate u FBiH sa stimulacijom i destimulacijom do 30 posto",  kazao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković

Konaković je pojasnio da javne ustanove, zavodi i fondovi nisu obuhvaćeni postojećim zakonom koji reguliše oblast javnih i komunalnih preduzeća u KS-u, a prema kojima je već propisana plata od tri prosječne plate u FBiH.  

Također je istakao da će finansijski izvještaji i izvještaji o radu ovih preduzeća biti da dnevnom redu Skupštine KS-a u aprilu, nakon čega će razjasniti šta su to čelni ljudi uradili za primanja između 5.000 i 10.000 KM.

Ukoliko Skupština KS-a usvoji ovaj zakon, uštede će, kaže Konaković, na godišnjem nivou iznositi više od milion KM.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti