Mogu li bh. farmeri do Velike Britanije

12.01.2017. 08:53 / Izvor: Oslobođenje
Mogu li bh. farmeri do Velike Britanije

Radnici moraju imati ugovor o radu i saglasnost nadležne službe za zapošljavanje te zemlje za dobijanje radne dozvole.

Nacionalni sindikat farmera Velike Britanije, kako su prenijeli ovdašnji mediji, predložio je vladi uvođenje privremene radne vize za strane radnike iz zemalja koje nisu članice EU, kao što su Ukrajina i Bosna i Hercegovina. Razlog za to je što mnoge industrijske grane u toj zemlji ovise o stranoj radnoj snazi, a kao najtraženija zanimanja navedene su poljoprivreda, građevinarstvo, ali i usluge čišćenja. Kako su naveli, činjenica je da je britanski sektor hortikulture ovisan o 80.000 sezonaca koji dođu iz istočne Evrope.

DOZVOLE

"Procedura dobijanja radne dozvole je različita od države do države, ali u principu radnici moraju imati ugovor o radu i saglasnost nadležne službe za zapošljavanje te zemlje da se može zaposliti radnik iz BiH i onda radnik, uz važeći pasoš i ostalu neophodnu dokumentaciju, aplicira za dobijanje radne dozvole i dozvole za boravak, istakli su iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine", istakavši da Agencija još nije zvanično obaviještena o ponudi vezanoj za britanske farmere koji traže našu radnu snagu.

Iz Agencije su istakli da postoje i prepreke za dobijanje samih dozvola, ali da se one mogu ogledati u samoj politici određenih država u smislu da li žele uvesti radnu snagu iz BiH ili ipak žele štititi svoje tržište rada kroz forsiranje zapošljavanja vlastite radne snage.

TREĆA ZEMLJA

"Primjera radi, za zemlje EU generalno je BiH tzv. treća zemlja i zapošljavanje radnika iz BiH može biti ostvareno kada nemaju takve kadrove iz svoje zemlje ili svih zemalja EU. Međutim, pojedine države EU, zbog svojih interesa, sa BiH su zaključile sporazume o zapošljavanju (Slovenija, te SR Njemačka za medicinske radnike sa SSS) ili definisale posebno zakonodavstvo kojima se dozvoljava zapošljavanje radnika iz BiH u tim zemljama sa svim zanimanjima", kazali su iz ove Agencije.

Ono čega ne manjka jeste interesovanje za rad van granica BiH, a najčešće se odlazi u Sloveniju, Austriju, Rusiju, Italiju, Srbiju, dok su Hrvatska i Crna Gora prepoznate u sezonskim poslovima u ugostiteljstvu i turizmu.

"To je tako zbog nemogućnosti pronalaska zaposlenja u BiH, mada imamo dosta primjera da ljudi koji imaju posao u BiH odlaze na rad u druge zemlje, prvenstveno zbog boljih uslova za rad, a najčešće radi veće plate", dodali su iz Agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti