Moguća saradnja kompanije Kosmos i poljskog Pol-mota

26.11.2016. 08:27 / Izvor: SRNA
Moguća saradnja kompanije Kosmos i poljskog Pol-mota

Đokić je rekao da Vlada Republike Srpske čini maksimalan napor da pomogne da ovo preduzeće ozdravi.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je banjalučko preduzeće "Kosmos" najbolje rješenje za saradnju sa poljskom kompanijom "Pol-Mot" koja bi se mogla ogledati u oblasti montaže traktora, ali i električnih autobusa.

Nakon razgovora sa privrednom delegacijom iz Poljske i obilaska "Kosmosa", Đokić je rekao da Vlada Republike Srpske čini maksimalan napor da pomogne da ovo preduzeće ozdravi i u većem kapacitetu se vrati u privredni život Srpske.

"Na dobrom smo putu da se to desi. Rezultati koje smo ostavrili govore da smo uspjeli u velikoj mjeri. Ovaj proces koji se odvija, kao predstečajna faza, putem suda ide veoma dobro", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će proces restruktuiranja biti završen do kraja ove godine ili u januaru naredne.

"U međuvremenu, tražimo nove partnere koji bi mogli da rade dalje sa preduzećem Kosmos", naglasio je Đokić i izrazio zadovoljstvo činjenicom da su domaće kompanije interesantne poljskim privrednicima.

Predsjednik poljsko-balkanske Privredne komore Andržej Zarajčuk rekao je da su zainteresovani za saradnju sa Srpskom iz nekoliko razloga - otvorenost ka stranim investitorima, relativno jeftina struja i radna snaga, kao i iskustvo koje imaju radnici u Srpskoj.

Zarajčuk, koji je i predsjednik kompanije "Pol-Mot", kaže da je ubijeđen da će doći do saradnje, uglavnom u oblasti namjenske industrije.

"Počeli smo program proizvodnje električnih autobusa i tražimo saradnju za tu vrstu proizvodnje. Interesantan je i program konstrukcije električnog dostavnog vozila. Želimo da iskoristimo iskustvo Srpske", istakao je Zarajčuk.

Direktor "Kosmosa" Dušan Vještica poručio je da su potencijali ovog preduzeća u dijelu namjenske industrije i civilnog tržišta veoma značajni, zbog čega mogu otvoriti mnoge projekte.

On je podsjetio da je restruktuiranja počelo krajem avgusta, da je zaposleno 195 radnika i da primaju zakonske minimalne plate, ali da će razlike biti isplaćene nakon zatvaranja procesa.

Vještica je objasnio da se od početka procesa restruktuiranja izvršavaju sve obaveze prema radnicima i državi, ali da dugovanja iz prethodnog perioda prema zaposlenima iznose 4,2 miliona KM, a prema Poreskoj upravi Republike Srpske oko 15 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti