Moguće zloupotrebe Zakona o "zviždačima" u RS-u

21.06.2017. 08:12 / Izvor: Federalna.ba
Moguće zloupotrebe Zakona o 'zviždačima' u RS-u

Zakon koji bi štitio prijavljivače korupcije treba da postoji, korupciju treba prijavljivati.

Nakon što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojili Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, iz nevladinog sektora upozoravaju na moguće zloupotrebe.

Zakon koji bi štitio prijavljivače korupcije treba da postoji, korupciju treba prijavljivati, kažu građani koje smo pitali, ali ne vjeruju mnogo u provođenje zakona.

Ovaj Zakon djelimično propisuje zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, ali ostavlja prostor za zloupotrebu kažu u Transparencyju.

"Vidjeli smo da je izbačeno kao vrsta prijavljivanja iznošenje informacija u javnost, izbačena je opcija anonimnog prijavljivanja, to s jedne strane može biti opravdano, jer kako ćete pružiti zaštitu nekome ko nije ostavio svoje podatke, a s druge strane može djelovati demotivirajuće", pojasnila je Ivana Korajlić, Transparency International.

Zabranu iznošenja informacija o korupciji u javnost u Vladi ne vide kao problem.

"Lice koje prijavljuje sumnju na korupciju, može da prijavi i nevladinim organizacijama smatram da je to sasvim dovoljan odnos javnosti prema ovom pitanju", kaže Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi Republike Srpske.

Koga štite ovakvim Zakonom ako ne dozvoljavaju da se za korupciju čuje javno i u medijima, pitaju se u opoziciji i ne vjeruju u efikasnost ovog Zakona.

"Vrlo je bitan taj Zakon, ali je bitan sa stanovišta institucionalne, vaninstitucionalne zaštite lica koja prijavljuju korupciju. Nisam siguran da ovaj zakon to može pružiti", smatra Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

"Imam osjećaj da nakon formiranja Vlade RS-a na bazi političke korupcije imamo minimalan broj ili uopće nemamo ljude koji su spremni da prijave korupciju i na taj način na sebe preuzmu teret nečega što je važno za borbu protiv korupcije", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Cilj prvog ovakvog zakona u RS-u je suzbijanje korupcije i osiguravanje efikasnog mehanizma zaštite prava lica koja u dobroj namjeri prijavljuju korupciju, od bilo kojeg oblika ugrožavanja ili povrede tih prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti