Mogućnost povezivanja Kantona Sarajevo i kineske provincije Gansu

19.07.2016. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Mogućnost povezivanja Kantona Sarajevo i kineske provincije Gansu

Kako je naglasio Šabić, na tim kao i na brojnim drugim poljima Sarajevo ostaje otvoreno za saradnju.

Modaliteti buduće saradnje i mogućnosti povezivanja Kantona Sarajevo (KS) i kineske provincije Gansu, a što je počelo otvaranjem Konfučijevog instituta u sarajevskom Centru za interdisciplinarne studije prošle godine, bili su u fokusu razgovora premijera KS-a Elmedina Konakovića i ministra privrede Muharema Šabića danas s visokom delegacijom te provincije predvođenom Zhang Shizhenom, potpredsjednikom Odbora Gensua pri Kineskoj narodnoj političkoj konferenciji.

U okviru prve posjete Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kako su istakli gosti, žele bolje upoznati grad i državu, istražiti tržište u svrhu unapređenja odnosa na polju obrazovanja, kulture i ekonomije.

Izrazili su zadovoljstvo projektom koji realiziraju Univerzitet u Sarajevu i Sjeverozapadni pedagoški univerzitet iz Kine, a koji se odnosi na otvaranje Konfučijevog instituta.

Uz želju i interes da upoznavanje s jezikom i kulturom Kine dobije više prostora u bh. obrazovnom sistemu, gosti su ukazali na privredne potencijale provincije Gansu i mogućnosti za razvoj  saradnje na tom planu.

"Kao regija na sjeverozapadu Kine, sa 26 miliona stanovnika kroz koju prolazi "Put svile" imamo pogodnosti povezivanja sa centralnom i zapadnom Azijom i dalje. To stvara velike razvojne mogućnosti, ekonomije, turizma, kulturnog i obrazovnog povezivanja. Ovdje vidimo za nas zanimljive resurse kao što je poljoprivreda, rudarstvo, turizam. Kroz bliže povezivanje naših gradova i provincija želimo posebno povezati i naše privrednike", istakao je Shizhen, prepoznavajući u nacionalnoj i vjerskoj šarolikosti Sarajeva i Gansua prednosti boljeg razumijevanja.

Konaković i Šabić upoznali su goste sa strateškim odrednicama razvoja Kantona, uključujući oblast obrazovanja, odnosno pozicioniranje Sarajeva  kao međunarodnog obrazovnog središta.

"Sarajevo već sada nudi značajne mogućnosti u obrazovnom potencijalu. Tu su, pored našeg Univerziteta i značajni međunarodni univerziteti. Cilj nam je da  kapacitete proširimo, da privučemo strane studente, ponudimo kvalitetne  edukacijske sadržaje koji uz pogodnosti položaja Sarajeva i njegove povezanosti sa istokom i zapadom mogu Sarajevo učiniti međunarodnim obrazovnim centrom", istakao je premijer KS-a. 

Turizam, drvna i metaloprerađivačka industrija kao i  IT sektor su privredne grane koje bilježe stalni progres i na koje Sarajevo u svom budućem razvoju posebno računa.

Kako je naglasio Šabić, na tim kao i na brojnim drugim poljima Sarajevo ostaje otvoreno za saradnju.

"Za nas je Sarajevo legendarno mjesto, kao neki mitski grad", objasnili su  na kraju posjete gosti iz Kine, jer  film “Valter brani Sarajevo” u njihovoj zemlji ima poseban, kultni status, a što može biti, po riječima domaćina, dobra ideja i podloga  za osmišljavanje novih turističkih sadržaja ovdje, saopćeno je iz Pres-službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti