Na krilima aviona stigao 71 milion KM

28.03.2017. 12:50 / Izvor: Glas Srpske
Na krilima aviona stigao 71 milion KM

BiH je u protekle dvije godine, od kada je preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije, na osnovu preleta aviona ubrala oko 71 milion maraka.

BiH je u protekle dvije godine, od kada je preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije, na osnovu preleta aviona ubrala oko 71 milion maraka, ali potpuno preuzimanje nadzora neba nije privedeno kraju, tako da i dalje gubi značajan iznos novca.

Nebo iznad BiH do polovine novembra 2014. godine bilo je pod kontrolom službi iz Zagreba i Beograda, zbog čega je BiH godišnje gubila desetine miliona maraka. Situacija je donekle popravljena kada je Centar za kontrolu vazdušnog saobraćaja preuzeo kontrolu nad donjim dijelom neba, odnosno do 10.000 metara.

"Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) je na osnovu preleta u 2015. godini ostvarila prihode od 32,97 miliona, a lani od 38,11 miliona KM", kazali su u toj agenciji.

Iako je prilikom preuzimanja kontrole nad prvim dijelom neba najavljeno da bi BiH već 2015. godine trebalo da preuzme i gornji dio, to se još nije desilo. Zbog toga dio novca od naknada koje plaćaju avio-kompanije kada njihovi avioni prelete BiH na visinama iznad 10.000 metara ponovo ide u Hrvatsku i Srbiju.

U BHANSA tvrde da ispunjavaju uslove da bi preuzeli kompletnu kontrolu nad nebom.

"Planirani rok za preuzimanje kontrole nad cjelokupnim vazdušnim saobraćajem na nebu iznad BiH je kraj 2019. godine", ističu u BHANSA.

Jedan od preduslova za to je ostvaren početkom februara kada je počeo sa radom Centar oblasne kontrole leta u Banjaluci, a završen je i izbor kandidata za školovanje za kontrolore vazdušnog saobraćaja i izbor sertifikovanog trening centra u kojem će biti obučavani.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da BiH ne smije sebi dozvoliti novo probijanje rokova.

"Ranijih godina je bilo mnogo problema koju se ne smiju ponoviti. Imamo najavu da će sve biti završeno 2019. godine", kazao je Novaković.

Na ozbiljnost situacije nastale zbog nepreuzimanja kontrole nad nebom iznad BiH upozorila je Kancelarija za reviziju institucija BiH u izvještaju "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH". U tom dokumentu je naglašeno da je zbog nedostatka volje izgubljeno više od 70 miliona KM, jer je godinama odugovlačeno preuzimanje kontrole neba iznad BiH od Srbije i Hrvatske.

Domaće službe trebalo je da započnu sa kontrolom donjeg dijela vazdušnog prostora još 2007, ali je to urađeno tek u novembru 2014. godine. Zbog propusta je organizovano javno saslušanje pred Komisijom za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma. Saslušani su bivši ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, sekretar Ministarstva Igor Pejić i tadašnji rukovodioci BHANSA.

BiH nikada do novembra 2014. godine nije imala kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom. Izuzetak je bio prostor u neposrednoj blizini međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Kontrolori

U BHANSA trenutno rade 94 kontrolora vazdušnog saobraćaja, a u toj agenciji kažu da se suočavaju sa kadrovskim problemima. "Taj broj ne zadovoljava naše potrebe i zato smo se odlučili na raspisivanje konkursa, jer nam treba 69 kontrolora", kazali su u BHANSA i dodali da trenutno na tržištu rada u svijetu nedostaje 15.000 kontrolora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti