Na putu ka EU bh. kompanije očekuju brojni izazovi

22.09.2016. 16:49 / Izvor: Akta.ba
Na putu ka EU bh. kompanije očekuju brojni izazovi

BH kompanije se trebaju fokusirati na konkurentske pritiske iz Evropske unije.

EU najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, a  obim vanjskotrgovinske razmjena s EU prošle godine iznosio je 70 posto,  dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 62 posto, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Naveo je kako je Bosna i Hercegovina interesantna zemlja koja ima interesantne resurse, odnosno potencijale kao što su energetski, prehrambeni, industrijski, vodni potencijal, turizam...

Smatra kao  kompanije iz Bosne i Hercegovine se trebaju fokusirati na tome da izdrže konkurentske pritiske iz EU, koja obilato daje podsticaje pojedinim proizvođačkim sektorima, a posebno prehrambenoj industriji.

"Uspostavljanje tržišne ekonomije u samoj BiH je poluga jačanja konkurentske pozicije njenih preduzeća", kazao je Bojić, te dodao kako će komora i dalje zastupati privrednike.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako nas u 2017. godini očekuju brojni izazovi. Dodajući kako je u Bosni i Hercegovini uprskos teškoćama postignut napredak.

Kazao je kako su u proteklih 15 mjeseci i pored brojnih izazova koji baš nisu sjajni za ekonomiju i za EU integracije BiH napredovala u svakom pogledu. Šarović kaže kako je svaki korak koji je urađen historijski za BiH.

"Mislim da će 2017. godina biti ključna, kada očekujemo da dobijemo kandidatski status. Prateći taj kandidatski status vjerovatno će biti bezbroj pitanja koja ćemo morati apsolvirati. Već mjerimo sedmice i mjesece do tog istorijskog koraka", istakao je Šarović.

Predsjednik Vijeća stranih investitora (VSI) u BiH Branimir Muidža  u okviru panel diskusije je podsjetio da u Bijeloj  knjizi  na sublimiran način daju svoje  preporuke i tretiraju oblasti za koje smatraju da su najvažnije i na koje bi se donosioci odluka trebali fokusirati da bi se provele i tako poboljšao poslovni ambijent.

Prema nekim ranijim podacima, kako je dodao, 71 posto članica VSI smatra da je poslovni ambijent u BiH nepredvidiv. Tako se dešava da stižu dobre vijesti iz Brisela koje se 'pomute' političkom retorikom kojoj smo svjedoci ovih dana.

"Ono što očekujemo jeste vladavina prava, politička i pravna stabilnost i predvidiva situacija što se tiče poreza", kazao je on.

U okviru održane panel diskusije o temi „100 najvećih u BiH na putu ka Europskoj uniji“, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal, Ševal Suljkanović, istakao je kako je BIMAL-ova strategija uspjeha  snabdijevanje domaćeg tržišta jestivim uljem proizvedenim po najvišim europskim i svjetskim standardima kvaliteta, te izvoz tog kvaliteta u sve veći broj zemalja gdje njihovi proizvodi mogu biti itekako konkurentni.

Dodao je kako je izvoznom orijentacijom prodaje Bimal  prošle godine dospio i na tržište Kine, a ove godine isporučene su i prve količine jestivog ulja u Maleziju.

"Nakon ulaska na tržište Kine i Malezije, u planu je daljnje širenje prodaje na Dalekom istoku i na još neka, nova tržišta", najavio je Suljkanović.

Izvršna direktorica kompanije Bingo Ljiljana Kunosić, kazala je kako su  u protekloj godini imali su nekoliko projekata podrške domaćim proizvođačima, broj kooperanata s kojima radi stalno se povećava. Pokrenuli su vlastitu proizvodnju voća i povrća, imaju farmu tovnih pilića, a planiraju pokrenuti i proizvodnju u fabrici Semberka.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti