Na radnom mjestu u prošloj godini povrijeđeno više od 1.000 radnika

29.04.2016. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Na radnom mjestu u prošloj godini povrijeđeno više od 1.000 radnika

Više od 1.000 radnika povrijeđeno je prošle godine u RS na radnom mjestu, a zabilježene su i četiri povrede sa smrtnim ishodom.

Više od 1.000 radnika povrijeđeno je prošle godine u RS na radnom mjestu, a zabilježene su i četiri povrede sa smrtnim ishodom. Takođe lani, Republička inspekcija rada je u oblastima radnih odnosa i zaštite na radu izvršila 6.595 kontrola, te je u čak 2.205 slučajeva utvrdila razne vrste nepravilnosti.

Ovi podaci, koji su nam potvrđeni juče, kada je obilježen Međunarodni dan bezbjednosti i zdravlja na radu, zabrinuli su sindikalne vođe, koji poslodavce pozivaju da se pridržavaju zakona, a inspektore da kažnjavaju one koji ne poštuju prava radnika.

Sa druge strane, iz Republičke uprave za inspekcijske poslove naveli su da je poslodavcima prošle godine izrečena 1.821 upravna mjera kojima je naloženo preduzimanje radnji u cilju otklanjanja nepravilnosti.

"Zbog počinjenih prekršaja izdato je 1.015 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.555.380 KM i podnesena su 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima", rekla je za "Nezavisne" Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove. Najveći broj povreda na radu, kako saznajemo, dogodio se u šumarstvu i drvnoj industriji, te građevinarstvu, što je već tradicionalan trend.

"Pozivamo poslodavce da se pridržavaju Zakona o zaštiti na radu i da zaposlenima obezbijede zaštitnu opremu, ali i radnike da tu opremu koriste. Svakako je poražavajuća činjenica da je svaka treća kontrola rezultirala pronalaskom nepravilnosti", navodi Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS. Sa druge strane, Mira Vasić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i zaštitu na radu RS, smatra da je stepen zaštite na radu u RS zadovoljavajući. Ona je potvrdila da je prošle godine bilo 1.040 slučajeva povreda na radu. Vasićeva je rekla da su sredstva zaštite na radu znatno uznapredovala, te da poslodavci sve više shvataju značaj ove zaštite.

Ona kaže da su za nesprovođenje mjera zaštite na radu propisane kazne od 5.000 do 12.000 KM u zavisnosti od vrste prekršaja. Čedo Ristović, glavni republički inspektor rada, rekao je da je od 2008. godine, kada je donesen Zakon o zaštiti na radu, do danas, uočen trend smanjivanja povreda na radu, posebno onih sa smrtnim ishodom. On je potvrdio da su lani zabilježena četiri ishoda, a na primjer 2010, 2011. i 2012. bilo je po 15 slučajeva povreda na radu sa smrtnim ishodom.

 O bezbjednosti radnika i stepenu njihove ugroženosti juče je bilo polemika i u FBiH, pa su tako iz Udruženja za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine "Atex" Tuzla naveli da zaštita na radu posebno dobija na značaju predajom aplikacije BiH za prijem u EU, gdje se sigurnosti radnika posvećuje daleko veća pažnja nego kod nas. "Sigurnost i zaštita na radu ne mogu se sprovoditi bez kvalitetne zaštitne opreme. Provedba zaštite na radu je obaveza poslodavca i zaposlenika", naveli su iz Udruženja "Atex".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti