Na snagu stupaju zakonske izmjene radi ispunjavaja zahtjeva Moneyvala

30.12.2016. 09:01 / Izvor: Fena
Na snagu stupaju zakonske izmjene radi ispunjavaja zahtjeva Moneyvala

Mjere FATF-a se odnose na potrebu dopune i izmjene važeće regulative u dijelu koji se odnosi na propisivanje strožijih uvjeta za vlasničke i upravljačke strukture društva.

Nakon objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti izmjene i dopune Zakona o investicijskim fondovima Federacija BiH i Zakona o tržištu vrijednosnih papira, čime se ispunjavaju zahtjevi Moneyvala i FATF-e (Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca) u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Mjere FATF-a se, u suštini, odnose na potrebu dopune i izmjene važeće regulative u dijelu koji se odnosi na propisivanje strožijih uvjeta za vlasničke i upravljačke strukture društva za upravljanje investicijskim fondovima.

"Na ovaj način je osigurana zabrana stjecanja vlasništva i obavljanja upravljačkih funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i suradnicima", izjavila je za Fenu federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Na osnovu prijedloga šefa Kluba poslanika SDP-a Elvira Karajbića dodan je članak 13., koji propisuje da i sadašnji članovi uprave i nadzornog odbora moraju ispunjavati uvjete za dobivanje suglasnosti od Komisije koji su propisani ovim izmjenama i dopunama, te se propisuje rok od četiri mjeseca u kojem moraju podnijeti zahtjev za suglasnost Komisije.

Također, radi harmoniziranja sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama FATF-a na snagu će stupiti izmjene i dopune Zakona o vrijednosnim papirima.

One osiguravaju zabranu stjecanja vlasništva ovlaštenim učesnicima na tržištu vrijednosnih papira i obavljanje funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i saradnicima.

"Na naknadni zahtjev FATF-a  izvršena je dopuna u definiranju „pravnih posljedica osude“ tako što pored navedenih kaznenih djela proširuje se i na sva druga kaznena djela, izuzev kaznenih djela protiv bezbjednosti saobraćaja, uključujući povezane osobe sa tim osobama u smislu ovoga zakona", kazala je Milićević. 

Zaključila je da izmjene i dopune navedena dva zakona, koje su danas usvojene u Domu naroda, a ranije Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, daju jedno važno rješenje - isključivanje osoba za koje postoje pravne posljedice osude i osnovana sumnja da su učestvovale u pranju novca, financiranju terorizma ili korupciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti