Na snazi zabrana zapošljavanja, ali raste broj vanjskih suradnika

11.08.2017. 13:34 / Izvor: Večernji List
Na snazi zabrana zapošljavanja, ali raste broj vanjskih suradnika

Vijeće ministara je zaključkom iz ožujka 2016. godine obvezao sve institucije da moraju pribaviti suglasnost za raspisivanje natječaja za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

Prošle godine je u džepovima vanjskih suradnika završilo 5,7 milijuna maraka. Zabrana zapošljavanja očito ne vrijedi za neke.

Embargo na zapošljavanje, koji je službeno na snazi u institucijama BiH, samo je mrtvo slovo na papiru, a rukovoditelji su ga lani vješto izbjegavali i umjesto raspisivanja javnog natječaja novu radnu snagu angažirali su zaključivanjem ugovora o djelu i na određeno.

Trajanje tih ugovora bilo je ograničeno na nekoliko mjeseci, ali su oni na koje su se odnosili ostajali na poslu zahvaljujući ponavljanju uhodane prakse. Na te pojave upozoreno je u godišnjem revizorskom izvješću o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu koji je objavio Ured za reviziju institucija BiH, a u kome je dio posvećen politici zapošljavanja.

U agencijama, ministarstvima, direkcijama, uredima i drugim institucijama na razini BiH zaposleno je više od 22.000 ljudi. Na njihove plaće i naknade odlazi više od polovice proračuna, što je bio slučaj i lani jer je za te namjene izdvojeno 642,7 milijuna maraka.

Vijeće ministara BiH je zaključkom iz ožujka 2016. godine obvezao sve institucije da moraju pribaviti suglasnost za raspisivanje natječaja za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta ili prijem novih djelatnika. Revizori su, međutim, utvrdili da su rukovoditelji pronašli način kako da zaobići tu obvezu.

"Službenici su tijekom godine zapošljavani na određeno vrijeme više puta po tri mjeseca. Izborom takvog načina zapošljavanja stvara se slika izbjegavanja obveze provođenja javnog j natječaja i definiranih zaključaka", zaključili su revizori. Prošle godine je u džepovima vanjskih suradnika završilo 5,7 milijuna maraka, što dovoljno pokazuje na koji način se zaobilazi zabrana zapošljavanja u institucijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti