Na šta je Predsjedništvo BiH potrošilo 2,5 miliona KM?

03.12.2016. 10:54 / Izvor: N1
Na šta je Predsjedništvo BiH potrošilo 2,5 miliona KM?

Rasipali su se i ove godine, na svim nivoima. Nakon trotoara, državno predsjedništvo dobija novi namještaj, lustere, ćilime, stolnjake i zavjese...

Predsjedništvo BiH došlo je posljednjih dana došlo u žižu javnosti pozivom za obilazak novoigrađenog trotoara, a nakon toga sada će dobiti i novi namještaj. Kupovani su i lusteri, ćilimi i šta sve ne...

Provjerili smo - koliko nas sve to košta?!

Pepeljara za Vladu RS - 1.293 KM.

Kanta 1.733 KM.

Ipak, ručak za Vladu USK 230 KM - sve to plaćeno je prošle godine.

Rasipali su se i ove godine, na svim nivoima. Nakon trotoara, državno predsjedništvo dobija novi namještaj, lustere, ćilime, stolnjake i zavjese... Sve to po nimalo povoljnim cijenama.

Ukupna vrijednost javnih nabavki za Predsjedništvo BiH u ovoj godini povećana je na 2 miliona 497 hiljada 150 KM, novom odlukom državnog Predsjedništva.

Trošilo se nemilice, na reprezentaciju 130.000 maraka, na poklone 50.000, a članovi Predsjedništva obnovili su i vozni park, i to vozilima visoke klase, i visokih cijena. Sve iz budžeta i novcem građana.

"Gdje god vidite ovako da se buše rupe, a se popravke rade, to je pranje novca i uzimanje para, to nije ništa zbog vas zbog nas, da ne slomite nogu, nego samo da se pare uzmu";

"To i vrapci znaju da ima korupcije, al šta ćemo tako to ide, slabo se o tome ova vlast brine, kad je ona umješana u to", mišljenje je građana.

Tek 25% posto javnih nabavki godišnje u Bosni i Hercegovini bude provedeno na transparentan način - podaci su udruženja Tender.

"Godišnje korupcija u javnim nabavkama u BiH odnese više od milijardu KM", tvrdi Igor Vukajlović iz pomenutog udruženja.

Zakon o javnim nabavkama, usvojen 2014. godine to još uvijek dozvoljava - poručuju iz Transparency internationala. Kažu da je novim zakonom narušena nezavisnost i funkcionisanje Ureda za razmatranje žalbi.

"U nekim segmentima je došlo do poboljšanja međutim i dalje se neopravdano koristi pregovarački postupak, bez objave i obavještenja, po čemu je BiH bila crna rupa u regionu", smatra Aleksandra Martinović iz TI.

"Najčešće se radi da ugovorni organi naprave manjkavu tendersku dokumentaciju na koju će se neko žaliti i samim tim postupak mora da se poništi. I oni onda ne objavljuju ponovo tu nabavku, odnosno po našim istraživanjima samo u 10% slučajeva oni objave ponovo tu javnu nabavku, nego oni pribjegavaju da sklope ili pregovarački postupak bez objave ili drugi netransparentan način", dodaje Vukajlović.

Da bi sve učinili transparetnijim, Vlada KS donijela je odluku formiranju obaze podataka za javne nabavke. Drugi nivoi to nemaju. Tek su novinari vodili evidencije. I mi smo danas našem spisku dodali još jedan trošak. Nova jelka ispred Predsjedništva krasit će nedavno obnovljeni, skupo plaćeni trotoar.

Cijena još uvijek nepoznata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti