Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u javnoj raspravi

26.05.2017. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u javnoj raspravi

Predloženi zakon treba da doprinese također suzbijanju sive ekonomije i jačanju tržišta.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je nacrt Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima na svojoj web stranici i poziva sve zainteresirane da daju svoje komentare i prijedloge na e-meil komisija@fmrpo.gov.ba zaključno sa danom 23.06.2017.godine.

Inače, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova, na sjednici održanoj 16. maja ove godine, Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i uputio ga u dvomjesečnu javnu raspravu.

Predloženi zakon treba da doprinese također suzbijanju sive ekonomije i jačanju tržišta. Cilj je prvenstveno razvoj i unapređivanje obrta i srodnih djelatnosti, zaštita starih i tradicionalnih zanata.

Značajna novina u novopredloženom zakonu je da obrtnik može obavljati registrirane djelatnosti u vanjskotrgovinskom poslovanju, u skladu s propisima kojima se uređuje vanjskotrgovinska politika.

Novinu predstavlja i ograničavanje odgovornosti obrtnika cjelokupnom njegovom  imovinom u smislu Zakona o izvršnom postupku, prema kojoj se izvršenje radi ostvarenja novčanog potraživanja protiv obrtnika ne može provesti na onim stvarima i pravima na kojima se protiv njega ne bi mogla provesti kad ne bi obavljao gospodarsku djelatnost te na onim stvarima i pravima koja su nužna za obavljanje njegove gospodarske djelatnosti ako mu je ona osnovni izvor sredstava za život, kao i na nekretnini u kojoj izvršenik stanuje u obimu nužnom za zadovoljavanje osnovnih stambenih potreba njegovih i osoba koja je po zakonu dužan izdržavati.

Novi zakon će omogućiti i osigurati moderan i efikasan okvir za poslovanje obrtnika kao pokretača ekonomije te potaknuti jačanje obavljanja obrtničke djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti