Naftaši u FBiH oštetili državu za 2 miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Naftaši u FBiH oštetili državu za 2 miliona KM

24.09.2016. 17:29 / Izvor:

Od oko 600 privrednih subjekata koji se u Federaciji BiH bave naftnom djelatnošću, samo njih 35 dostavilo je prošle godine podatke Federalnoj poreznoj upravi i Operatoru – Terminali FBiH (OTF) o uplaćenim naknadama na naftu, zbog čega je Federacija BiH oštećena za oko 2 miliona KM.

Direktor OTF Džemal Bašić kaže da je sve veći broj naftnih kompanija koje su, iako zakonski obavezne da izdvajaju fening po litru prodatog goriva za OTF, te 10 feninga po litru za izgradnju autoputeva, sve više sklone prevarama i izbjegavanju uplate ovih sredstava.

"Ovdje je direktno oštećen OTF, jer je riječ o sredstavima za stvaranje naftnih rezervi, ali i naših ulaganja u obnovu Terminala. Oštećeno je i preduzeće Autoceste FBiH, jer se ovaj novac izdvaja za nastavak izgradnje Koridora 5C",  rekao je Bašić za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, o svemu je upoznata federalna inspekcija.

Bašić ističe da je ove godine čak 350 firmi koje se bave prodajom goriva trebalo da dostavi podatke o tonama prodate nafte.

"Najveći problem nam stvaraju interne benzinske pumpe velikih firmi, a njih je oko 120. Tražimo da inspektori naplate ova sredstva, a o problemu smo upoznali i Poresku upravu FBiH", naveo je Bašić.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Milenko Bošković kaže da, ako nisu dostavljeni podaci, to ne mora značiti i da nisu uplaćena tražena sredstva.

On smatra da je ovdje riječ o nepoštivanju obaveze slanja izvještaja i praćenja prilikom davanja računa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti