Naknada za odvojeni život opet 600 KM?

26.06.2017. 13:09 / Izvor: Avaz.ba
Naknada za odvojeni život opet 600 KM?

Domu naroda nedostajat će novca upravo zbog rasta ove naknade za 200 KM, s obzirom na to da je Administrativna komisija ovu odluku donijela 11.januara, odnosno nakon što je budžet usvojen.

Na idućoj sjednici Administrativne komisije Doma naroda Parlamenta BiH bit će predloženo da naknade za odvojeni  život budu vraćene na staro, odnosno snižene sa 800 na ranijih 600 KM, saznaje Avaz.

Vraćanje naknada na prvobitnih 600 KM zatražit će članovi Administrativne komisije iz SDA na sjednici 5.jula i to čak pet mjeseci otkako je SDA osudila povećanje naknada i zatražila poništenje odluke.

''Vjerovatno će to predložiti pod pritiskom javnosti, ali ne vjerujem da će tako i biti urađeno, da će naknade biti vraćene na staro'', kaže Predrag Kojević(Naša stranka), član Administrativne komisije Doma naroda.

Kojević kaže  da neće biti na ovoj sjednici te dodaje da oni koji su u januaru donijeli ovu odluku o povećanju naknada "mogu sami da je ukinu" podsjećajući da nije bio na sjednici ni kada je naknada povećana.

Kako je Avaz nedavno pisao Domu naroda nedostajat će novca upravo zbog rasta ove naknade za 200 KM, s obzirom na to da je Administrativna komisija ovu odluku donijela 11.januara, odnosno nakon što je budžet usvojen pa veća sredstva za odvojeni život nisu bila planirana.

Na pitanje zašto tek sada traže vraćanje naknade na 600 KM uzimajući u obzir da je još početkom februara SDA  zatražila poništenje odluke, delegati iz SDA kazali su da su međuvremenu nije bilo sjednica Administrativne komisije izuzev jedne.

Naknda za odvojeni život, u koju ulaze zakup stana i troškovi smještaja, odnosni se na deleagate koji stanuju više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta u Sarajevu. Ocjena je da ima oko 30 delegata koji imaju pravo na ovu naknadu. Po istoj odluci i savjetnici predsjedavajuće Lidije Bradare, koja je i predsjednica komisije, imaju 300 KM ove naknade.

Zvanično obrazloženje ovakve odluke je da je Dom naroda želio izjednačiti s Predstaničkim domom. Osuda odlike iz stranaka došla je čak mjesec od njenog donošenja, što je u javnosti ocijenjeno licemjernim. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti