Nakon Bregzita, prognoze za Veliku Britaniju sve lošije

10.08.2016. 08:52 / Izvor: B92
Nakon Bregzita, prognoze za Veliku Britaniju sve lošije

Veliku Britaniju je pogodilo niz novih loših vijesti, pošto su objavljeni podaci o trgovinskoj razmjeni u junu.

Veliku Britaniju je pogodilo niz novih loših vijesti, pošto su objavljeni podaci o trgovinskoj razmjeni u junu, mjesecu kada je ta zemlja rekla definitivno “ne” EU.

Iako su se svi pribojavali da rezultatati neće biti dobri, statistika ih je dodatno demantovala i pokazala da su gori nego što je iko mogao i da pretpostavi.

Deficit u razmjeni Britanije sa svijetom popeo se u junu na 5,1 milijardu funti, sa 4,2 milijarde u mjesecu ranije. Izvoz je dostigao rekordni iznos od 48,9 milijardi funti, uz skok od skoro dve milijarde funti, ali je istovremeno i uvoz zabilježio povećanje od milijardu.

Britanija je u junu izvezla robe i usluga u Europsku uniju za 12 milijardi funti, ali je istovremeno iz unije uvezla za 20,3 milijarde funti. Skok izvoza od pola milijarde funti tako nije mogao da nadomjesti 800 miliona funti vrijednijeg uvoza nego u maju.

Statistika je, što je dodatno nepovoljno, pokazala da je trgovinski deficit sa ostatkom EU povećan u posljednja tri mjeseca.

Ono što dodatno uznemiruje jeste da je Britanija najveći trgovinski jaz zabilježila sa Njemačkom, iz koje je uvezla robe i usluga za 5,5 milijardi funti, a izvezla manje nego upola od toga – 2,7 milijardi.

Na vijest o lošim rezultatima trgovinske razmjene sa svijetom reagovala je negativno i nacionalna valuta, padom na ispod 1,3 dolara za funtu.

Lošu sliku upotpunile su informacije sa tržišta o tome kako bi na povećanje kamatnih stopa Banke Engleske moglo da se čeka nevjerovatnih 66 mjeseci.

Da je tako nešto sasvim moguće jasno je posle izjave jednog od čelnika banke Engleske koja je dodatno potkopala funtu, da se uskoro može očekivati novo rezanje kamata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti