Nakon neusvajanja zakona o PIO, penzioneri neće ostati "nijemi"

01.06.2017. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Nakon neusvajanja zakona o PIO, penzioneri neće ostati 'nijemi'

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Penzioneri iz Federacije neće ostati "nijemi" nakon što delegati Doma naroda na današnjoj sjednici nisu odobrili usvajanje novog zakona. Delegati će nas natjerati da izađemo na ulice i tražimo svoja prava", izjavio je novinarima predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Ističe da se će se "zbog takvog odnosa Doma naroda PFBiH prema penzionerima" masovni protesti penzionera, najavljeni za septembar, održati ranije, jer su, kako tvrdi, penzioneri obespravljeni i dovedeni na rub gladi i siromaštva.

"U Federaciji BiH i državi nemoguće je živjeti s minimalnom penzijom, koja iznosi 326 KM", kazao je Rapa.

Na današnjoj sjednici Doma, za ovaj zakon se izjasnilo 13 delegata, pet je bilo protiv a 18 uzdržano. Podršku su dali delegati koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, dok su iz stranaka predvođenih Hrvatskom zajednicom BiH uglavnom bili uzdržani.

Delegati koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH nisu željeli glasati jer tvrde da je današnja sjednica Doma zakazana mimo Poslovnika. Pošto je ona zapravo nastavak zasjedanja prekinutog 27. aprila, morala je, po Poslovniku, biti zakazana najdalje 15 dana od prekida, što se nije desilo.

Predloženi zakon o PIO prihvatio je ranije Predstavnički dom, ali je današnjim odbijanjem u Domu naroda, njegova procedura obustavljena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti