Nakon pet godina odblokirano ažuriranje sortne liste u BiH

07.08.2017. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Nakon pet godina odblokirano ažuriranje sortne liste u BiH

Nijedna sorta bila ne može biti uvezena u BiH ako nije na državnoj sortnoj listi.

Nakon pet godina BiH je odblokirala proces upisa novih sorti na državnu sortnu listu. Kolika je važnost sortne liste jedne države pokazuje i podatak da je to popis sorti koje se mogu uvoziti, proizvoditi i umnožavati na tržištu BiH.  

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je istaknuo da proizvođači sada mogu odahnuti. ''Do sada nisu imali mogućnost da najbolje sorte imaju kod sebe. Nakon više mjeseci priprema mi smo do sada na sortnu listu upisali i priznali ukupno 107 novih sorti. Najmanje toliko ih je još na čekanju, to ćemo završiti do kraja kolovoza/augusta", rekao je Šarović.

Istakao je da očekuju saradnju i podršku od svih onih koji se tim poslom bave u Bosni i Hercegovini.

Radenko Radović, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, za Akta.ba navodi da je ovo veliki uspjeh budući da bez te liste nije bilo moguće uvoziti i stavljati u promet nove sortne vrste na tržište BiH. 

"Sortna lista je značajna za poljoprivredne proizvođače kako bi imali pristup najnovijem biljnom materijalu i sortama koje daju dobar prinos i otporni su na neke biljne bolesti i štetočine. To je što se tiče trgovine i proizvodnje. Međutim, bio je problem i što bh. oplemenjivači nisu imali kome da prijave novu sortu ukoliko su je oni, uvjetno rečeno, izmislili. Ovim su stvoreni uvjeti, kako za ispitivanje tako i za upis sorti koje su stvorene u BiH i onih koje su isptivane i priznate na nekim drugim tržištima, a koje se žele staviti na naše tržište", navodi Radović. 

Dodaje da nijedna sorta ne može biti uvezena u BiH ako nije na državnoj sortnoj listi.

Naši oplemenjivači su te nove sorte do sada, u nedostatku državne liste, prijavljivali u susjednim državama.

Podsjetimo, sortna lista BiH je donesena 2010. godine, a izmjene i dopune su posljednji put rađene prije pet godina.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je uspostavila pravni okvir za priznavanje i upis novih sorti na Sortnu listu BiH na osnovu koga je 2014. formirana Zajednička komisija za priznavanje i upis novih sorti. Nakon toga izrađen je Nacrt Poslovnika o zajedničkom radu Komisije za sorte na koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstsva i vodoprivrede RS-a dugo godina odlagao dati suglasnost.

Zajednička Komisija za sorte poljoprivrednog bilja nije operativna iz razloga što navedeni Poslovnik nije usvojen a na osnovu kojeg je reguliran rad Komisije, a samim tim nije moguće upisati sorte i hibride jer na osnovu Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka, Komisija bila u obavezi dati stručno mišljenje o nekoj sorti.

Dugo vremena nije pronađeno nikakvo prelazno rješenje koje bi bh. poljoprivrednicima omogućilo da uvoze, izvoze i siju nove sorte i hibride poljoprivrednog bilja.

Kako bi ubrzali aktivnosti u ovom području Vijeće ministara BiH je na sjednici u ožujku/martu ove godine usvojilo zadužilo Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja da hitno donese Poslovnik o radu Zajedničke komisije za sorte poljoprivrednog bilja u BiH i da počne s radom na upisu sorti u sortnu listu BiH.

Istovremeno je ova Uprava zadužena da po hitnom postupku izvrši izmjene ili dopune pravilnika kojima je regulirano priznavanje i upis sorti u sortnu listu BiH, kako bi se olakšalo i ubrzalo direktno priznavanje i upis sorti koje su ispitane, priznate i upisane u sortne liste država u okruženju BiH sa sličnim agroekološkim uvjetima.

Vijeće ministara je tada također preporučilo entitetskim ministarstvima poljoprivrede da što prije usuglase entitetske zakone i propise kojim je regulirana oblast proizvodnje, pripreme za stavljanje u promet, uvoz i stavljanje u promet sjemena i sadnog materijala poljoprivrednih biljaka sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti