Nakon restruktuisanja Famosa: Cjelokupna proizvodnja Mofasa ide u izvoz

19.11.2015. 10:03 / Izvor: Agencije
Nakon restruktuisanja Famosa: Cjelokupna proizvodnja Mofasa ide u izvoz

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo uspješnim početkom proizvodnog procesa u novoosnovanoj firmi "Mofas" u Istočnom Sarajevu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo uspješnim početkom proizvodnog procesa u novoosnovanoj firmi "Mofas" u Istočnom Sarajevu, čemu je značajan doprinos dao direktni angažman Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

"Nakon restruktuisanja bivšeg ‘Famosa’ i osnivanja zajedničkog preduzeća ‘Mofas’ između ‘Famosa – Fabrike motora Sarajevo’ iz Istočnog Sarajeva i strateških partnera iz Njemačke i Tešnja, sa zadovoljstvom mogu konstatovati da se u ovom novom privrednom društvu odvija proces proizvodnje i da 96 radnika ponovo radi", rekao je Đokić novinarima nakon obilaska ove fabrike.

On je naglasio da su radnici, koji su preuzeti iz "Famosa", za prethodna tri mjeseca primili plate, a nakon dužeg vremena uplaćeni su im i zaostali doprinosi uz te plate, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, kompletna proizvodna paleta "Mofasa" ide za izvoz, a novi vlasnici i partneri zadovoljni su zajedničkim početkom rada.

"Trenutno ima nekih početnih problema, ali oni će postepeno biti prevaziđeni i očekujemo da će tokom sljedeće godine poslovanje ove firme biti potpuno stabilno i uspješno", naveo je Đokić.

Ono što je veoma bitno, naglašava on, jeste da je Vlada Republike Srpske, ulazeći u proces restrukturisanja proizvodnog i finansijskog sektora, uspjela da sačuva ovo preduzeće da ne doživi stečaj kao, nažalost, neke druge firme u Srpskoj.

Đokić kaže da je dobar start "Mofasa" prilika i za razvoj drugih segmenata sektora metalske industrije na ovim prostorima, kao i za obrazovanje mladih ljudi za proizvodni rad.

"Nastavljamo na sličan način da rješavamo sudbinu i drugih preduzeća koja su u vlasništvu Vlade Srpske. Već narednih sedmica planiramo intenziviranje razgovora sa Direkcijom SKS-a u Beogradu u vezi sa restruktuisanjem fabrike 'Famos – Koran' na Palama", najavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Đokić dodaje da je beogradski partner iskazao spremnost da preuzme proizvodne pogone "Famosa" na Palama a, kako je naveo, na sličan način bi trebalo da bude aktivirana i „Fabrika motora specijalne namjene – FMSN“.

Zajedno sa Đokićem pogone "Mofasa“ su obišli i razgovarali sa radnicima i novi vlasnici, direktor firme "In Time" iz Tešnja Šefik Husaković i direktor njemačke kompanije „Paul Berhart“ iz Hamburga Dirk Ote.

Husaković je izrazio očekivanje da će ova firma u dogledno vrijeme pokazati da se i na ovim prostorima može napraviti dobar posao, kao i u drugim dijelovima svijeta.

"Prve prave rezultate očekujemo u drugoj polovini naredne godine. Važno je znati da sve što se ovdje bude uradilo namijenjeno je izvozu i biće fakturisano u evrima, i sve će biti rezultat našeg vlastitog rada, znanja i iskustva", rekao je Husaković.

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Mofas" između "Famosa – Fabrike motora Sarajevo" iz Istočnog Sarajeva i strateških partnera iz Njemačke i Tešnja potpisan je 6. jula.

Ugovor su potpisali predsjednik Nadzornog odbora preduzeća "Famos“ Istočno Sarajevo Mirko Dobrnjac, vlasnik i direktor firme "In tajm" iz Tešnja Šefik Husaković i direktor njemačke kompanije "Paul Berhart" iz Hamburga Dirk Ote.

Nakon postupka vlasničke transformacije osnivanja zajedničkog preduzeća, organizovana je proizvodnja radilica, bregastih osovina, glava i blokova motora, kao i klipnjača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti