Narodna skupština RS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2016.

24.12.2015. 07:52 / Izvor: Nezavisne novine
Narodna skupština RS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2016.

Budžet je izglasan u visini od 3,128 milijardi maraka, sa 49 glasova "za" i 23 glasa "protiv", a prihvaćena je većina amandmana vladajuće većine.

Narodna skupština RS usvojila je Budžet i Ekonomsku politiku Vlade RS za 2016. godinu.

Budžet je izglasan u visini od 3,128 milijardi maraka, sa 49 glasova "za" i 23 glasa "protiv", a prihvaćena je većina amandmana vladajuće većine.

Amandmani opozicije o pomoći haškim optuženicima nisu prihvaćeni, ali je ministar finansija Zoran Tegeltija rekao da će sredstva za te namjene biti obezbijeđena iz budžeta Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite. Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, tražio je dodatno objašnjenje zašto njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Djelimično je prihvaćen amandman koalicije Domovina sa 900.000 maraka dodijeljenih za povratak u RS, a prihvaćen je i amandman o podršci humanitarnom društvu "Merhamet". Nedim Čivić je u ime koaliciji Domovina zahvalio Vladi na prihvatanju većine njihovih amandmana.

Uoči glasanja za Ekonomsku politiku prihvaćeno je 11 od 15 amandmana SNSD-a, a jedan amandman SNSD-a koji Vlada nije prihvatila, izglasala je Skupština sa 59 glasova za, čime je on postao sastavni dio Ekonomske politike.

Jedan amandman PDP-a takođe je prihvaćen, dok amandman Napredne Srpske nije prihvaćen.

Trećeg dana zasjedanja parlamenta RS prihvaćen je i Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost, koji će se obračunavati u visini od 0,4 posto od neto ličnih  primanja (što na godišnjem nivou iznosi u prosjeku oko jedne dnevnice poreskog obveznika), te  pet posto od neto naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama.

Korisnik ovih sredstava je Fond solidarnosti za obnovu RS. Ova sredstva će se koristiti namjenski za sanaciju nastale štete, te otklanjanje posljedica eventualnih elementarnih nepogoda koje bi mogle u budućnosti pogoditi RS i njene građane.

Poslanici su usvojili i izmjene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se porez na upotrebu motornih vozila i porez na držanje i nošenje oružja umanjuje i vraća na nivo na kojem je bio prije izmjena iz 2014.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti