Naša stranka predlaže zakon o sportskim dioničkim društvima u FBiH

21.06.2017. 12:53 / Izvor: Fena
Naša stranka predlaže zakon o sportskim dioničkim društvima u FBiH

Naša stranka uputit će danas u parlamentranu proceduru prijedlog zakona o sportskim dioničkim društvima.

Naša stranka uputit će danas u parlamentranu proceduru prijedlog zakona o sportskim dioničkim društvima u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji propisuje mogućnost da trenutni sportski klubovi, većinom registrirani kao udruženja građana, budu transformirani u privredna dionička društva s posebnim statusom u sportu.

Podsjetio je da zakon ove vrste već postoji u susjednoj Hrvatskoj, gdje je transformacija u privredna društva obavezna, ali Naša stranka, smatrajući da to nije uvijek najbolje rješenje, ostavila je to kao opciju u njenom zakonu.

Zakon bi trebao omogućiti privatizaciju sportskih klubova, kontrolu upravljanja njima,  investiranje u sportske klubove i privlačenje stranih investitora.

"Investitori nisu zainteresirani da ulažu novac u udruženja jer nemaju vlasništva i udjela u profitu, barem ne direktno", rekao je na pres-konferenciji održanoj povodom najavljenog zakona poslanik Naše stranke u Federalnom parlamentu Dennis Gratz.

Proces transformacije sportskih klubova kontroliralo bi stručno tijelo, komisija za sportska dionička društva, čiju uspostavu također propisuje zakon Naše stranke, a imala bi devet članova - predstavnike nadležnih ministarstava i članove koje bi predlagali sportski savezi i Olimpijski komitet. Za imenovanje komisije bila bi nadležna Federalna vlada.

"Od bosanskohercegovačkog zakona o sportu mnogi su očekivali da omogući privatizaciju klubova i ulaganje, ali je omogućio samo formiranje sportskih klubova kao privrednih društava, nije regulirao posebni status i nije predvidio mogućnost preoblikovanja trenutnih  klubova u privredna društva", Gratzove su riječi.

Budući da sportski klubovi s dugom tradicijom gomilaju dugove, većinom prema državi, entitetu, lokalnoj zajednici ili javnim preduzećima (struja, sportski objekti itd.), zakon, po Gratzovim daljnim navodima, otvara mogućnost da  dugovi budu i naplaćeni.

"Kroz obavezno provođenje revizije, saznat ćemo stvarno stanje, moći utvrditi odgovornost za loše poslovanje te otvoriti prostor za ulaganja. Bez investiranja u sportske klubove, nema ni mogućnosti da država ikada naplati. Dakle, otvaramo mogućnost da ona potraživanja, koja ne vjerujemo da će sada biti naplaćena - budu naplaćena", rekao je također poslanik Gratz.

Zakon štiti tradiciju klubova i navijače, tvrdi on, uz obrazloženje da propisuje ograničenja u sticanju dionica, kontrolu povezanih osoba, kao i mogućnost ograničenog učešća sportskih klubova istog vlasnika u istom rangu takmičenja.

Dennis Gratz nada se da će predloženi zakon dobiti podršku većine poslanika u Federalnom parlamentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti