Nastavlja se promocija projekta ZEPS ekologija

08.03.2016. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Nastavlja se promocija projekta ZEPS ekologija

U fazi priprema za organizaciju 23. Generalnog BH sajma ZEPS 2016, u posjeti Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“ boravili su generalni direktor DD „Poslovni sistem RMK“ Zenica, gospodin Vedad Šestić i gospodin Dragan Šulović, rukovodilac projekta ZEPS EKOLOGIJA.

U fazi priprema za organizaciju 23. Generalnog BH sajma ZEPS 2016, u posjeti Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“ boravili su generalni direktor DD „Poslovni sistem RMK“ Zenica, gospodin Vedad Šestić i gospodin Dragan Šulović, rukovodilac projekta ZEPS EKOLOGIJA.

Tom prilikom su direktoru Instituta gospodinu Raifu Seferoviću i gospodinu Edinu Terziću,  Zavod za zaštitu i ekologiju, uručili knjige iz sajamske edicije ZEPS I EKOLOGIJA. Inače, radi se o knjizi sa Okruglog stola, koji je održan na sajmu ZEPS 2015. Naziv prvog toma te edicije je: Unapređenje ekoloških standarda i prosperiteta u Bosni i Hercegovini, Metalurški institut je bio učesnik u radu Okruglog stola, sa prezentacijom „Uspostava centra za monitoring okoliša ZE-DO Kantona“.

Metalurški institut sa dugogodišnjom tradicijom u oblasti ekologije je u fazi okončanja projekta „Informaciono-tehnološki centar za prikupljanje i obradu podataka o zagađenosti vazduha ZE- DO Kantona“. U okviru centra kompletirat će se prvi laboratorij u Bosni i Hercegovini za kalibraciju instrumenata za mjerenje emisije dimnih plinova velikih zagađivača, kao i opreme za mjerenje  kvalitete vazduha.

Direktor Instituta Seferović i Terzić su pozdravili dosadašnje napore koje DD „Poslovni sistem RMK“ čini u promovisanju ekološke problematike, kao i nastojanje da se aktuelnim temama ubrza otvaranje novih zelenih radnih mjesta.

U tom svjetlu je posebno istaknuta aktuelnost teme iskorištenja RDF goriva iz otpada domaćinstava, koje su na Okruglom stolu prezentirale cementare iz Kaknja i Lukavca. Naime, brojne općine u Federaciji Bosne i Hercegovine su dobile zabranu odlaganja otpada na postojećim deponijama, uz obavezu odlaganja istog na najbližoj regionalnoj deponiji.

Šest općina iz ZE-DO kantona svoj otpad moraju deponovati na regionalnu deponiju Mošćanica, što predstavlja značajan teret. Ovo je razlog za uvođenje sortirnica otpada, koje bi na taj način obezbijedile značajnu količinu otpada za proizvodnju RDF-a. Ovakav princip rada je usvojen u razvijenim zemljama EU i predstavlja osnovu za maksimalno iskorištenje sirovina i nulto odlaganje otpada.

Ističući zadovoljstvo prošlogodišnjim nastupom, predstavnici Institura su najavili učešće Metalurškog instituta i na ovogodišnjem sajmu ZEPS 2016, u okviru ekoloških aktivnosti. Zavod za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta će u narednom periodu, pored problematike vazduha, u kojem predstavljaju lidere naših prostora, više aktivnosti posvetiti problemima voda i tla.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti