Navala nabavke laptopa i tableta za načelnike i vijećnike

24.07.2017. 13:48 / Izvor: BIRN
Navala nabavke laptopa i tableta za načelnike i vijećnike

Više općina na području Federacije BiH je u toku ove godine raspisalo tendere vrijedne na desetine hiljada maraka za nabavku novih laptopa i tableta.

Više općina na području Federacije BiH je u toku ove godine raspisalo tendere vrijedne na desetine hiljada maraka za nabavku novih laptopa i tableta, s odgovarajućim torbama, namijenjenih načelnicima ili vijećnicima, što stručnjaci smatraju naopravdanim.

Općina Novi Travnik prošlog mjeseca raspisala je tender za nabavku laptopa s torbama za vijećnike Općinskog vijeća u vrijednosti od preko 17.000 konvertibilnih maraka (KM). Ova nabavka laptopa je i predviđena u planu javnih nabavki za 2017., ali tek za treći kvartal ove godine.

Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da ne zna je li bilo prioritetnijih nabavki od laptopa.

"Napravili smo to zbog uštede. Puno papira koristimo za štampanje kada su materijali u pitanju. Kada smo izanalizirali, shvatili smo da je vrijeme za uštede i efikasniji rad", kaže Lendo.

I u Općini Srebrenik se ukazala potreba za informatizacijom. Nabavlja se tablet detaljnih tehničkih specifikacija – displej 9,7 inča s osmojezgrenim procesorom, 32 GB RAM s proširivom memorijom isključivo SD karticom do 128 GB, 4G mrežom koja ne postoji u BiH, crne ili bijele boje, sa kamerom od osam megapiksela, a u obavezne dodatke spada i olovka za pisanje po tabletu, kao i preklopna futrola s tastaturom odgovarajuće veličine.

Načelnik Srebrenika Nihad Omerović tvrdi da mu je tablet neophodan “zbog upravljanja podacima”.

"Tablet nam je potreban, i ne radi se o najskupljem tabletu", napominje Omerović.

Mervan Miraščija iz “Fonda otvoreno društvo” za BIRN BiH kaže kako je ovo klasičan primjer nekonkurentne i nesvrsishodne javne nabavke.

“Kao kriterijum za dodjelu ugovora navodi se najniža cijena, a onda se doslovno ‘crta’ tablet proizvođača koji se želi, pa se kriteriji svrsishodnosti ne mogu ni mjeriti”, ističe Miraščija.

Nezakonita informatizacija

Općina Tešanj u planu javnih nabavki nije predvidjela nabavku tableta  koju je sprovela u februaru ove godine a čija je vrijednost iznad 10.000 KM.

Miraščija kaže da je više nabavki u Tešnju problematično jer se koristio direktni sporazum, i jer sve nabavke nisu bile predviđene ranije i navedene u godišnjem planu.

“Nezakonito je koristiti direktni sporazum za nabavke vrijednosti veće od 6.000 maraka. Planom javnih nabavki Općina Tešanj predviđa nabavku vatrogasnih aparata u vrijednosti 7.000 maraka, ili serverske IT opreme 10.000 maraka”, pojašnjava Miraščija.

Predsjednik Općinske organizacije Socijaldemokratske partije (SDP) Novi Travnik Besim Belegić kaže da je bilo puno boljih načina da se utroši 17.000 KM od kupovine laptopa vijećnicima. Naveo je kao primjer dječija igrališta, uređivanje šetališta pored rijeke Jaglenice, pomoć oboljelim i nabavku ortopedskih i sličnih pomagala, nabavku opreme u školama ili stipendiranje učenika.

Najgora u svemu je činjenica da se sjednice Općinskog vijeća u Novom Travniku gotovo i ne održavaju, tako da mi nije jasno o kakvim uštedama možemo govoriti", kaže Belegić.

Miraščija navodi i da Skupština Srednjobosanskog kantona jedina u BiH nema web-stranicu zbog nedostatka finansijskih sredstava, a vijećnici u Novom Travniku, koji je sastavni dio ovog kantona, kupuju laptope s torbama.

"Obrazloženje da se nabavkama laptopa štedi na papiru, više je nego smiješno sa stanovišta svrsishodnosti nabavke. To bi doslovno značilo da vijećnici trebaju kupovati najjeftinije laptope, najslabijih karakteristika, bez ikakve dodatne opreme i, naravno, bez nove torbe za laptope, jer im je navodni cilj uštedjeti na papiru, a ne povećati efikasnost i efektivnost rada vijećnika", dodaje Meraščija.

Početkom godine i Grad Zenica je nabavio 31 tablet za vijećnike, ukupne vrijednosti od 20.000 KM, što nije predviđeno u planu nabavki za 2017. godinu. S druge strane, u planu je predviđena nabavka računarske opreme i šest muških odijela za uposlenike Grada Zenica u iznosu od 2.500 KM.

"Samim time je nejasno zašto nisu predviđeni tableti, a predviđena je nabavka odijela za zaposlenike Grada Zenica. Ovo je posebno problematično, jer je potpuno neprihvatljivo nabavljati odijela za gradonačelnika i njegovu administraciju sredstvima građana Zenice", kaže Miraščija.

Općina Stari Grad Sarajevo je također nabavila 31 laptop za općinske vijećnike, a ukupna vrijednost nabavke je 18.000 KM, iako to nije predviđeno u planu za 2017. godinu.

Također je za nabavku korišten nekonkurentni tender.

Općina Stari Grad je u planu javnih nabavki za 2017. godinu predvidjela isključivo nabavke roba malih vrijednosti – najskuplja je nabavka 40.000 KM. Također, predviđena je nabavka računarske i srodne opreme, u vrijednosti od 33.200 KM, i to otvorenim postupkom.

"Na kraju, iako se radi o nabavkama male vrijednosti, kada se zbroje vrijednosti ovih šest nabavki, to više nisu male brojke, već zavidna finansijska sredstva. Ovo su odlični primjeri da svi vide kako se ‘po zakonu’ krčme sredstva svih nas, poreskih obveznika, građana BiH", zaključuje Miraščija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti