Neće biti razmatrana statusna promjena Rudnika Ljubija

04.01.2017. 14:25 / Izvor: Fena
Neće biti razmatrana statusna promjena Rudnika Ljubija

Potrebno je izvršiti prodaju državnog kapitala u RŽR-u, čime bi, podstakli konkuretsku aktivnost.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić izjavio je da je Vlada zauzela stav da statusna promjena Rudnika željezne rude (RŽR) "Ljubija“, koja podrazumijeva podjelu uz osnivanje novog preduzeća, neće biti razmatrana ni na ponovo zakazanoj sjednici skupštine akcionara 11. januara ove godine.

"Pitanje statusne promjene RŽR "Ljubija“ je izuzetno važno pitanje i ne smije se dozvoliti da neko "ležeći potrbuške“ daje ideje o reorganizaciji RŽR-a, bez adekvatne procjene eventualnih posljedica koje bi ta statusna promjena mogla da donese", saopćio je Đokić.

Napominje da postupak privatizacije paketa državnih akcija od 65 posto u RŽR-u, po osnovu dvije zaprimljene ponude nije okončan, te bi eventualna statusna promjena mogla zakomplikovati sam završetak ovog postupka.

"Potrebno je izvršiti prodaju državnog kapitala u RŽR-u, čime bi, uvjeren sam, podstakli konkuretsku aktivnost i razvili daleko kvalitetniju proizvodnju mineralnih sirovina na području prijedorskog rudarskog basena", naveo je Đokić.

Apsolutni interes RS-a jeste, kako je dodao, da se prirodnim resursima upravlja na najbolji način i krajnje racionalno za šta se ovo ministarstvo u okviru svoje nadležnosti i kroz svoj dosadašnji rad maksimalno zalaže.

Đokić je istakao da će Vlada i ministarstvo uložiti dodatne napore da se tokom 2017. pojačaju investicione aktivnosti u svim sektorima, a posebno u sektorima energetike i prerađivačke industrije.

"Pojačat ćemo koordinaciju svih investicionih aktivnosti, a od 'Elektroprivrede RS-a', kao nosioca izgradnje velikih energetskih objekata, kao što su HE Buk Bijela, HE Dabar i TE Gacko blok 2, očekuje se i zahtjeva odlučnije i spremnije djelovanje", rekao je ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti