Neispravne sprave na igralištima moraju biti uklonjene u roku od sedam dana

20.05.2016. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Neispravne sprave na igralištima moraju biti uklonjene u roku od sedam dana

Predviđeno formiranje i stalni nadzor Komisije za procjenu stanja dječijih i sportskih igrališta koja će vršiti obilazak i kontrolu svih postojećih igrališta.

Vlada KS je, na prijedlog Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, donijela Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo.

Javne zelene površine, kako je definisano Uredbom, čine površine urbanih gradskih cjelina, pješačke staze, zelene površine posebne namjene, ZOO vrtovi, površine za rekreaciju i fizičku kulturu na otvorenom prostoru, zaštitna područja i zaštitni zeleni pojasevi infrastrukturnih sistema, površine uz obalu rijeka, jezera i saobraćajnih površina.

Pod rekreativnim površinama podrazumijevaju se: dječija i sportska igrališta, izletišta, šetališta, sportski tereni, otvoreni bazeni, strelišta i slično koji se nalaze na javnim površinama i na otvorenom prostoru.

Uz precizno definisanje svih radnji i dinamike održavanja zelenih površina, ovom Uredbom se po prvi put uređuje održavanje dječijih i sportskih igrališta za koje će biti zaduženo komunalno preduzeće nadležno za održavanje javnih zelenih površina, a koje je registrovano i za poslove održavanja dječijih i sportskih igrališta. 

Održavanje dječijih i sportskih igrališta vrši se u skladu sa Tehničkim uslovima za održavanje zelenih i rekreacionih površina, a nadležno komunalno preduzeće vrši preuzimanje održavanja dječijih i sportskih igrališta zajedno sa cjelokupnom investiciono-tehničkom dokumentacijom koja se odnosi na pomenuta igrališta.

Uredba predviđa formiranje i stalni nadzor Komisije za procjenu stanja dječijih i sportskih igrališta,  sastavljene od predstavnika nadležnog komunalnog preduzeća i općine na području Kantona Sarajevo koja će vršiti obilazak i kontrolu svih postojećih igrališta i zapisnički konstatovati stanje igrališta u smislu njegove ispravnosti i namjene, kao i ispravnost i funkcionalnost sprava i rekvizita za igru djece, sportskih sprava i rekvizita i zaštitnih ograda.

Dječije i sportske sprave, rekviziti i zaštitne ograde za koje Komisija konstatuje da su neispravni i da se ne mogu upotrebljavati u svrhu za koju su namijenjeni, uklonit će se u roku od sedam dana od dana kada se za konstatuje njihova neispravnost.  

Općine na čijem području se nalaze dječija i sportska igrališta će o svom trošku ukloniti neispravne sprave te u skladu sa finansijskim mogućnostima, izvršiti postavljanje novih sprava i rekvizita u skladu sa važećim standardima, nakon čega će njihovo održavanje preuzeti nadležno komunalno preduzeće.

Finansijska sredstva za uklanjanje neispravnih dječijih i sportskih sprava, rekvizita i zaštitinih ograda, obezbijedit će općine na području Kantona Sarajevo.

Dječija i sportska igrališta moraju imati informativni pano, postavljen na vidno mjesto koje će postaviti nadležno komunalno preduzeće sa podacima o nazivu i namjeni igrališta, podacima o spravama i rekvizitima, nazivom investitora i pravnog lica koje održava igrališta. Panoi moraju sadržavati i kontakt telefon za prijavu polomljenih ili neispravnih sprava i rekvizita, kontakt telefon Kantonalne i općinske inspekcije te napomenu da se sprave i rekviziti koriste na vlastitu odgovornost.

Uz propisane kaznene odredbe u slučajevima kršenja obaveza iz ove Uredbe, nadzor nad njenim provođenjem vršit će nadležno ministarstvo, a za inspekcijski nadzor nadležna je kantonalna i gradska inspekcija i nadležna općinska inspekcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti