Neispunjavanje obaveza prolongira drugu tranšu MMF-a

12.01.2017. 10:42 / Izvor: SRNA
Neispunjavanje obaveza prolongira drugu tranšu MMF-a

Kašnjenje vlasti u BiH u ispunjavanju definisanih mjera prolongiraće isplatu druge tranše iz proširenog aranžmana sa MMF-om.

Kašnjenje vlasti u BiH u ispunjavanju definisanih mjera prolongiraće isplatu druge tranše iz proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

On je naveo da druga tranša treba da iznosi oko 155 miliona KM, te da po uhodanom ključu dvije trećine novca pripadaju Federaciji BiH /FBiH/, a jedna trećina Republici Srpskoj.

Parodi je za "Glas Srpske" rekao da će MMF preporučiti zaključenje prvog pregleda u vezi sa proširenim aranžmanom onda kada vlasti realizuju niz mjera koje su dogovorene u novembru prošle godine.

Iako nema roka za zaključenje prvog pregleda, Parodi navodi da je u interesu vlasti BiH da to bude učinjeno što prije, jer kašnjenje u primjeni mjera dovodi do prolongiranja u isplati druge tranše.

Prema njegovim riječima, vlasti su se obavezale na primjenu kredibilnog seta mjera koje ne samo da će rezultirati puštanjem druge tranše, već će biti i od koristi za BiH i pomoći povećanju privrednog rasta i stvaranju radnih mjesta.

On je podsjetio da su na listi zadataka i smanjenje javne potrošnje, kontrola zapošljavanja, povećanje akcize na naftne proizvode uključujući tečni naftni gas i biogorivo za 15 feninga po litru.

Parodi je naveo i da vlasti u FBiH treba da potpišu ugovore sa međunarodnim savjetnicima za sprovođenje operativne i finansijske dubinske analize za "BH Telekom" i "HT Mostar" s ciljem njihove rekonstrukcije ili prodaje akcija.

On je istakao da je Republika Srpska usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit koji je usaglašen sa zakonom FBiH, te da je zadovoljan što je Narodna skupština već donijela novi Zakon o bankama i izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, dodavši da očekuje da će i parlamenti BiH i FBiH u narednim sedmicama usvojiti pravna akta koja se na njih odnose.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti