Nema pregleda u februaru, 155 miliona KM od MMF-a na čekanju

20.02.2017. 09:39 / Izvor: Avaz.ba
Nema pregleda u februaru, 155 miliona KM od MMF-a na čekanju

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u novembru koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF-a za BiH u iznosu od 155 miliona KM.

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u novembru koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF-a za BiH u iznosu od 155 miliona KM, zbog čega ne može doći ni do prvog pregleda stendbaj aranžmana, poručuje rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisco Parodi.

"Čekamo da vlasti završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli da preporučimo odobrenje prvog pregleda", rekao je Parodi za "Dnevni avaz".

On podsjeća da, osim poznate obaveze koja se odnosi na povećanje akciza na naftu i naftne proizvode radi sufinansiranja investicije za gradnju Koridora "Vc", postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije BiH.

Među njima je obaveza Parlamenta FBiH da usvoji zakonska rješenja o bankama, te o Agenciji za bankarstvo, što je prije nekoliko dana i učinjeno.

"Federalna Vlada treba da započne preduzimanje operativne temeljne procjene vrijednosti za preduzeća Telekom BiH i HT Mostar radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije", dodao je Parodi.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH treba da usvoji odluku o ograničavanju novog zapošljavanja u ovoj godini, a Parlamentarna skupština BiH izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti