Nenadić: Neplaćanje računa za komunalne usluge se mora rješavati van suda

10.03.2017. 11:42 / Izvor: Fena
Nenadić: Neplaćanje računa za komunalne usluge se mora rješavati van suda

Općinski sud u Sarajevu pretrpan je predmetima komunalne privrede i zbog toga je potrebno promijeniti propise da bi se predmeti za neplaćanje komunalnih usluga rješavali van suda.

Općinski sud u Sarajevu pretrpan je predmetima komunalne privrede i zbog toga je potrebno promijeniti propise da bi se predmeti za neplaćanje komunalnih usluga rješavali van suda - kazao je danas u Sarajevu ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

To je rekao uoči današnjeg sastanka s predstavnicima komunalnih preduzeća, pravosuđa te Vladom KS-a o usuglašavanju teksta Akcionog plana mjera i aktivnosti unapređenja naplate komunalnih usluga.

Nenadić je pojasnio da je trenutno na Općinskom sudu u Sarajevu zapremljeno oko milion tužbi za neplaćanje komunalnih usluga, a da je ukupan iznos potraživanja viši od 200 miliona KM. Također smatra da je potrebno učiniti sve da bi komunalna preduzeća unaprijedila način naplate, ali i da je potrebno promijeniti svijest građana da moraju plaćati račune za izručene usluge.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić istakao je da "Sarajevogas" ima najmanje predmeta na sudu, jer imaju mogućnost da isključe isporuku plina, ali da komunalno preduzeće "Rad" nema tu mogućnost.

Naglasio je potrebu za usvajanjem seta mjera i izmjena propisa te iznalaženjem dodatnog motiva za rješenje problema za koji su najodgovorniji direktori javnih komunalnih preduzeća.

Predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović kazala je da sud nije naplatna služba komunalnih preduzeća, već samo spornih predmeta te da javna preduzeća moraju imati takav sistem da sve preduzmu da bi od građana naplatili isporučenu uslugu prije nego što se predmet preda na sud.

"Građani trebaju da znaju da isporučenu uslugu moraju platiti, bez obzira na iznos. Ukoliko nisu u mogućnosti, onda su u stanju socijalne potrebe i to treba neko da subvencionira, ali nijedna usluga ne može ostati neplaćena", dodala je.

Svaki neplaćeni račun, dodala je, povećava se za 20 KM zbog sudskih troškova, dok cijena jednog predmeta iznosi 70 KM.Kao rezultat provedenih aktivnosti, izrađen je navedeni Akcioni plan koji će biti upućen Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti