Nenadić: Zakon o državnoj službi najkraći put do profesionalne službe

28.07.2016. 08:15 / Izvor: Fena
Nenadić: Zakon o državnoj službi najkraći put do profesionalne službe

Podsjetio je da u Kantonu Sarajevo danas ima oko 511 državnih službenika i 970 uposlenika, i "svi moraju da shvate koliko koštaju državnu vlast".

Zakon o državnoj službi koji je danas većinom usvojila Skupština Kantona Sarajevo ocijenjen je kao jedan od najvažnijih  reformskih zakona za veliki broj državnih službenika i građana Kantona Sarajevo.

"Smatram da je usvajanje Zakona najbolja potvrda da smo napravili dobar i solidan okvir a podzakonskim aktima ćemo nastaviti njegovu doradu jer mislim da smo na dobrom putu da ohrabrimo državne službenike da se bave svojim poslom, da nastave rad na svom stručnom osposobljavanju i da će nesmetano depolitizirani i neometeni od bilo koga izvršavati svoj posao u interesu građana zbog kojih i jesu tu", izjavio je ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić.

Podsjetio je da su u pripremama za izradu prijedloga konsultirali oko 60 međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, nevladinog sektora, građane, poslodavce, te predstavnike privatnog i javnog sektora.

Ističe da je trebalo iznaći najbolja rješenja koja će omogućiti kvalitetnu i depolitiziranu javnu službu koja će raditi na načelima zakonitosti i transparentnosti, efikasnosti, te su napravili i uštede tako što nisu stvarali nove troškove koji bi bili neophodni da se pristupilo nekim drugim rješenjima.

"Mislim da je ovo bio najkraći put da dođemo do profesionalne državne službe. Mi smo danas napravili dobar okvir i nadam se da će sada svi nivoi vlasti na koje se sada zakon odnosi, shvatiti ovu poruku iz propisa i da će ga primijeniti, a uz podzakonske akte pobliže urediti", rekao je ministar Nenadić.

Podsjetio je da u Kantonu Sarajevo danas ima oko 511 državnih službenika i 970 uposlenika, i „svi moraju da shvate koliko koštaju državnu vlast“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti