Nezavisna agencija uradit će studiju o uticaju SFF-a na razvoj turizma

09.08.2017. 12:02 / Izvor: Fena
Nezavisna agencija uradit će studiju o uticaju SFF-a na razvoj turizma

S ciljem donošenja razvojne strategije Sarajevo Film Festivala (SFF) za narednih pet godina, nezavisna agencija uradit će studiju o značaju i uticaju SFF-a na razvoj turizma.

S ciljem donošenja razvojne strategije Sarajevo Film Festivala (SFF) za narednih pet godina, nezavisna agencija uradit će studiju o značaju i uticaju SFF-a na razvoj turizma, kreativnih industrija i privrede - izjavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra u intervjuu za Fenu uoči početka 23. izdanja najznačajnijeg kulturnog događaja u regionu.

Navedena studija, kaže Purivatra, rezultirat će pokazateljima na osnovu kojih bi se trebali izraditi strateški pravci doprinosa i djelovanja SFF-a.

Oko 20 posto budžeta ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala pokrivaju sredstva institucija vlasti, a ostatak dolazi od sponzora festivala.

Govoreći o podršci nadležnih institucija, Purivatra naglašava da je podrška Kantona Sarajevo jedina stabilna i izvjesna. Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo na vrijeme donosi odluke, što značajno utiče na planiranje festivalskog programa. U tom smislu je ove godine prvi put doprinos dala i Turistička zajednica KS, kao i Općina Ilidža.

Uvjeren je i u nastavak podrške Federalnog ministarstva kulture i sporta koje, kako je naveo, pokazuje namjeru uspostavljanja institucije kao što je Filmski centar Sarajevo. 

"Nadam se da će u svom mandatu federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović uspjeti da završi objedinjavanje navednog centra s postojećom Fondacijom za kinematografiju. Time bi dobili kvalitetnu osnovu za jačanje biznisa u filmu",  kaže Purivatra, dodajući da je kinematografija u BiH uprkos nedostatku zakonske regulative "vitalna". 

"Osim toga, predloženi zakon o kinematografiji, koji je na korak do donošenja, doveo bi BiH u poziciju da ima riješen sistem finansiranja filmske umjetnosti kroz audiovizuelni centar kao što je to slučaj u Hrvatskoj", navodi Purivatra.

Dosadašnje projekcije govore da bi se primjenom zakona umjesto sadašnjih 2 do 2,5 miliona KM za potrebe filmske industrije moglo koristiti 8 miliona KM. 

"Ta sredstva bila bi namijenjena za razvoj scenarija, produkciju, promociju filma, digitalizaciju BiH, da u dvadesetak gradova imamo kina", ističe Purivatra.

Najavljujući ovogodišnji Sarajevo Film Festival, koji će se održati od 11. do 18 augusta, Purivatra ističe kako će se 23. izdanje pamtiti po značajnim promjenama koje su urađene u cilju jačanja kvaliteta festivala.

"Ove godine smo radili na daljnjem profiliranju pojedinih programa i kreiranju specifičnih lokacija kao jedinstvenih mjesta susreta publike i filmskih profesionalaca (House of Shorts za kratke filmove u Kriterionu, te dječiji i omladinski film u House of Youth u Pozorištu mladih, te projekcije u općinama Novi Grad i Ilidža) ", rekao je Purivatra.

Kao vodeći festival u regiji, SFF je sebi postavio za cilj zaokruživanje uvida u regionalnu kinematografiju i produkciju, tako da od ove godine pokreću i novi program, takmičarski program za studentski film.

S istim ciljem, Festival od ove godine radi i na jačanju sinergije između svih svojih cjelina.

"Želimo da sva tri segmenta festivala: industrijski dio, edukativni i programski, budu povezani na najbolji mogući način kako bi više od 1.400 učesnika koje ove godine očekujemo u Sarajevu, bilo maksimalno uvezani", pojašnjava Purivatra.

U proteklih 12 mjeseci osnovni clj, dodaje, bio je napraviti što efikasniji Festival sa stanovišta filmskih profesionalaca, a da se ujedno ni za jedan procenat ne umanji veličina festivala. Tako je došlo do reformatiranja festivala koji traje osam dana, uz puno bolju efikasnost.

"Također, značajna stvar koju smo uradili je rekonstrukcija ljetnog kina "Raiffeisen Open Air“. Posjetioci će sigurno biti oduševljeni izgledom novog dekora kina na otvorenom, te mnogo više uživati u večernjim projekcijama", poručio je Purivatra.

Status renomirane filmske institucije 23. SFF potvrdit će, između ostalog, i dolazak oskarovca režisera Olivera Stonea i legendarnog komičara Johna Cleesea.

"Činjenica da ih u to nije bilo potrebe ubjeđivati najveća je vrijednost za nas i goste - da postoji međusobno povjerenje i da žele učestvovati na SFF-u. Stone ostaje pet, a Cleese tri dana, što govori o njihovoj želji da svoje vrijeme posvete Festivalu i susretu s publikom", naglašava Purivatra.

Tokom deset godina postojanja kroz Talents Sarajevo program prošlo je 800 filmskih autora i profesionalaca, te je "dragocjeno što vidimo danas da rade zajedno stvarajući profesionalna, pa i privatna prijateljstva“. 

Govoreći da li su mladi autori pokazali želju za stvaranje filmova za djecu, direktor SFF-a podvlači da "želje ima, ali je prisutan problem ulaganja“.

"Donekle Slovenija i Hrvatska nešto više ulažu u dječiji film, dok u BiH, Srbiji i Makedoniji nemamo baš previše namjenskih sredstava u fondacijama za takav vid proizvodnje. Nadam se da će novi sistem naplate pretplate za javne radiotelevizijske sisteme u BiH omogućiti normalno punjenje budžeta i da će onda javna televizija kao u svim drugim evropskim državama puno više ulagati u dječiji program", istakao je Purivatra. 

Navedeni segment filmske industrije, po njegovom mišljenju, ne može biti zasnovan samo na proizvodnji američkog komercijalnog studija za djecu bez obzira da li je riječ o animiranom ili nekom žanru komedije.

U ovom trenutku, upozorava, svijet se sukobljava sa desetinama različitih tema koje moraju biti predmet interesa mladih, kao i njihovih roditelja i profesora. SFF pokušava ići u pravcu da kroz svoje omladinske programe TeenArenu, te Dječiji program i MiniArenu ima filmove koji se bave relevantnim temama za današnju omladinu.

"Veoma je važno da naša omladina i roditelji gledaju te filmove, da vide priče iz ostatka svijeta, da prihvataju različitosti i nauče razgovarati o svim temama - da nema tabu tema. Zato je značajan dječiji film, pri čemu je najvažnije da se od malena djeca navikavaju na jedinstveno iskustvo gledanja filma u kinu i spoznaju da to nije isto iskustvo kao gledanje na tabletu", naglasio je Purivatra, dodajući da i tako treba doprinositi izgradnji boljeg društva.

Komentirajući koje TV kuće dolaze na 23. SFF kao potencijalni ulagači u scenarije, kaže da u okviru CineLink Drame stiže veoma jaka ekipa s Radiotelevizije Srbije, koja ulaže sve više u projekte za nove TV dramske serije iz regiona.

"Nadam se da će se tome priključiti i BiH. Inače, jedna smo od rijetkih zemalja u Evropi koja nema odluku o podršci za snimanje filmova u BiH, koju očekujemo da donese Vijeće ministara BiH", poručio je u intervjuu za Fenu direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti