Njemačka donirala 550.000 eura za suzbijanje krijumčarenja oružja u BiH

19.09.2017. 13:44 / Izvor: Fena
Njemačka donirala 550.000 eura za suzbijanje krijumčarenja oružja u BiH

UNDP će na realizaciji projekta sarađivati s Ministarstvom sigurnosti i Graničnom policijom BiH.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisale su danas u Sarajevu ugovor o donaciji 550.000 eura za program koji provodi UNDP na suzbijanju krijumčarenja oružja i eksploziva u BiH.

Ambasadorica je istakla da Bosna i Hercegovina ima 83 granična prijelaza na kojima je u 2016. zabilježeno 46 miliona prelazaka, te je učinkovita kontrola neminovna radi suzbijanja krijumčarenja oružja i eksploziva.

"Fokus projekta je na poboljšanju metoda otkrivanja skrivenog oružja, eksploziva i drugih materijala kroz programe usavršavanja", rekla je Hohmann i dodala da je potrebno unaprijediti koordinaciju Granične policije i drugih bh. institucija.

Naglasila je da Savezna policija Njemačke već dugo dobro sarađuje s Graničnom policijom BiH tako što ima oficira za vezu pri Ambasadi u Sarajevu koji organizira i koordinira poslove s Graničnom policijom.

Sinanoglu je navela da je danas zbog ekspanzije terorizma u svijetu i brojnih ratova potrebno sva nastojanja usmjeriti na borbu protiv krijumčarenja eksploziva i oružja.

Kazala je da UNDP ima puno iskustva iz različitih dijelova svijeta, posebno centralne Azije i Kavkaza, na integriranom upravljanju granicama, te će ono biti primijenjeno na ovom projektu.

UNDP će na realizaciji projekta sarađivati s Ministarstvom sigurnosti i Graničnom policijom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti