Njemačka planira zabranu auta na dizel i benzin od 2030.

10.10.2016. 11:09 / Izvor: HINA
Njemačka planira zabranu auta na dizel i benzin od 2030.

Zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta predložili su EK da se nakon 2030. zabrani registriranje vozila koja pokreću motori na unutarnje izgaranje.

Zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta predložili su Europskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registriranje vozila koja pokreću motori na unutarnje izgaranje, prenosi u nedjelju Spiegel Online.

"Potrebno je preispitati dosadašnju poreznu politiku kako bi se potaknula prometna rješenja koja ne uzrokuju onečišćenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Europskoj uniji registrirala samo vozila bez emisija“, stoji u zahtjevu Bundesrata upućenom Europskoj komisiji.

Kako javlja Spiegel Online, oko ovog zahtjeva su se suglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama.

Savezni ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija CSU) odbacio je međutim inicijativu Bundesrata rekavši da je nerealna.

"Motori s unutarnjim izgaranjem će se kao prijelazna tehnologija razvijati usporedno s razvojem električnog automobila“, rekao je Dobrindt koji vjeruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući poticajima.

Najveći europski automobilski klub, njemački ADAC također je kritizirao inicijativu Bundesrata.

"Učinkoviti i ekološki motori s unutarnjim izgaranjem će i nakon 2030. ostati važan prometni i gospodarski čimbenik“, priopćio je ADAC te zaključio kako "jednostrane zabrane tehnologija“ ne donose ništa.

ADAC također smatra da bi prijevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u njemačkoj automobilskoj industriji s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora s unutarnjim izgaranjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti