Njemačka potiče obnovljive izvore energije u BiH sa oko 400 miliona eura

10.11.2016. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Njemačka potiče obnovljive izvore energije u BiH sa oko 400 miliona eura

Izložbom o tranziciji energije predstavljen je jedan od najbitnijih projekata budućnosti za Njemačku.

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann otvorila je u srijedu u Sarajevu Treći međunarodni sajam o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u BiH ''RENEXPO'' i izložbu o temi energetske tranzicije u Njemačkoj (Energiewende).

Izložbom o tranziciji energije predstavljen je jedan od najbitnijih projekata budućnosti za Njemačku. Do 2030. godine Njemačka je odlučila da će pola snabdijevanja dolaziti iz izvora obnovljive energije, a do 2050. godine da će biti prepolovljena potrošnja energije u Njemačkoj.

"Njemačka to čini zato što mi mislimo da je 'Energiewende' ekonomski i ekološki korisna", kazala je ambasadorica Hohmann.

Dodala je da je prvi put u historiji jednoj zemlji s visokom industrijom kao što je to Njemačka pošlo za rukom da smanji izbacivanje potisnih plinova, a da unatoč tome bilježi ekonomski rast.

"'Zeleni rast' je dakle moguć. Energetska tranzicija (Energiewende) može koristiti zapošljavanju, doprinijeti održivom i inkluzivnom rastu i povećati konkurentnost domaćih kompanija. Dakle, sve ono čemu Bosna i Hercegovina u svom reformskom procesu teži", navela je Hohmann.

Iz tog razloga Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu pojačanog korištenja obnovljive energije i energetske učinkovitosti.

"Tako Vlada Njemačke podržava projekte vjetro i hidroenergije u BiH sa oko 400 miliona eura", istakla je Hohmann.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti