Njemački Burgschneider zainteresovan za preseljenje proizvodnje u RS

13.05.2017. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Njemački Burgschneider zainteresovan za preseljenje proizvodnje u RS

Predstavnici njemačke kompanije Burgschneider su iskazali zainteresovanost za preseljenje kapaciteta tekstilne industrije iz Turske u RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa predstavnicima njemačke kompanije Burgschneider koji su iskazali zainteresovanost za preseljenje kapaciteta tekstilne industrije iz Turske u RS.

Đokić je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da ova kompanija zasnuje proizvodnju i privrednu aktivnost u RS, ističući da ovdje strani investitori imaju povoljan tretman i da su maksimalno zaštićeni, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Tvrdi da RS vodi izuzetno stimulativnu poresku politiku, te je naglasio da je u oblasti kože i tekstila veoma niska osnovica za oporezivanje.

"Pored toga, raspolažemo sa dobro obučenom radnom snagom, a Vlada RS-a je spremna da pruži pomoć i u smislu direktne podrške subvencijama za novootvorena radna mjesta", naveo je Đokić.

U tom bh.entitetu, dodao je, ima određen broj raspoloživih industrijskih zona, atraktivnih lokacija i proizvodnih objekata, te je predložio više lokacija za zasnivanje industrijske proizvodnje na ovom području i području Brčko Distrikta.

Predstavnici njemačke kompanije Burgschneider istakli su da su pozitivno iznenađeni uslovima poslovanja u RS, te da će svoja iskustva prenijeti i drugim potencijalnim investitorima iz Njamačke, navodi se u saopćenju iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti