Nova esencijalna lista lijekova štiti domaću proizvodnju

01.07.2016. 15:23 / Izvor: Akta.ba
Nova esencijalna lista lijekova štiti domaću proizvodnju

Na ovaj način se, kako je danas naglašeno, lakše vrši kontrola lijekova te štiti domaća proizvodnja što je praksa zemalja u okruženju i šire.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova, što je zakonska obaveza u skladu s federalnom Odlukom o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i Odlukom o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a kojima su utvrđeni asortimani i cijene lijekova koji se koriste u pružanju zdravstvene zaštite. Usvojena kantonalna A lista lijekova, usaglašena je s federalnom listom kao generičnom listom, dok kantonala lista utvrđuje liste po nazivu proizvođača.

Na ovogodišnjoj A Listi lijekova u Kantona Sarajevo, tzv. esencijalnoj listi, nalaze se 153 lijeka u 605 oblika i pakovanja. Ono što je razlikuje od prethodnih lista jeste da su svi lijekovi na toj listi proizvodi domaćih proizvođača. Domaćim farmaceutskim kućama Hemofarm, Amsal, Bosnalijek, Zada i Farmavita dodani su i lijekovi tzv. orginatori odnosno originalni nosioci licence lijeka.

Usvajanjem takve liste koju je pripremala stručna kantonalna Komisija za lijekove, uz saradnju sa zdravstvenim ustanovama i iskazanim potrebama, Vlada je ispoštovala i zaključak Skupštine Kantona Sarajevo kojim je zatraženo da u kreiranju esencijale liste lijekova u što većoj mjeri budu zastupljene domaće farmaceutske kuće.

Na ovaj način se, kako je danas naglašeno, lakše vrši kontrola lijekova te štiti domaća proizvodnja što je praksa zemalja u okruženju i šire.

"Danas usvojena B lista lijekova tretira lijekove poželjne u terapijama liječenja, a sufinansira se na teret zdravstvenog osiguranja u procentima od 10 do 100 posto. Bolnička lista obuhvata lijekove isključivo za bolničko liječenje. Nakon što bude objavljena u Službenim novima KS, integralna esencijalna lista lijekova bit će dostupna na web stranici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti