Nova snaga u BiH i regionu: Poslovne žene pokreću pozitivne promjene

08.09.2017. 10:37 / Izvor: Akta.ba

U Hotelu Europa u Sarajevu u organizaciji Regionalne Asocijacije Poduzetnica "Poslovna ŽENA" upriličeno je druženje bh. poduzetnica i poslovnih žena.

U Hotelu Europa u Sarajevu u organizaciji Regionalne Asocijacije Poduzetnica "Poslovna ŽENA" upriličeno je druženje bosanskohercegovačkih poduzetnica i poslovnih žena povodom osnivanja, kao i prezentovanja ciljeva i misije Asocijacije.

Članice predsjedništva RAP-a Jasminka Pindžo, Dženita Zirdum, Adisa Tufo, Belinda Vazda i Azra Atagić - Ćatović željele su, kako navode, pridonijeti da jedna velika i vrijedna, često nezamijećena skupina uspješnih žena izađe iz sjene i napravi promjenu koja je prijeko potrebna u realnom sektoru.

Jasminka Pindžo, direktorica prestižne kompanije "Eko Teh" iz Sarajeva istakla je da je Asocijacija nastala iz potrebe da se žene umreže i djeluju zajedno.

Adisa Tufo, direktorica i osnivačica poznate sarajevske kompanije "ČIP sistemi" istakla je u svom obraćanju: "Okupljanjem poduzetnica, poduzetnih žena iz svih djelova društva i regiona i njihovim umrežavanjem daje se jednaka mogućnost i status ženama u ekonomskom, društvenom i političkom životu, a istovremeno potičemo privredni napredak u čijem temelju se nalazi znanje, radna sposobnost, etičnost."

Prva predsjednica Asocijacije novinarka Dženita Zirdum osvrnula se na činjenicu da žene nisu adekvatno zastupljene na liderskim pozicijama, te da je patrijarhalno okruženje stvorilo predrasude i da je vrijeme da žene sa bogatom poslovnom karijerom u različitim područjima svojim znanjem i energijom doprinesu pokretanju stvarnih promjena u našem društvu. Zirdum je najavila i prve saradnje Regionalne Asocijacije poduzetnica Poslovna žena, putem koje je dogovoreno i da BiH bude zemlja partner na Kongresu poduzetnica koji će biti održan u Zagrebu.

Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo govoreći o položaju žena na rukovodećim pozicijama naglasila je da je dužnost direktorice preuzela nakon 96 godina vladanja muškaraca.

Sabina Softić direktorica kompanije Deloitte ukazala je na potrebu postojanja jake mreže poduzetnih i poslovnih žena naglašavajući da je u posljednje vrijeme položaj žena u našoj zemlji pogoršan i da okupljanje žena sa ciljevima umrežavanja svih organizacija koje vode žene dolazi u pravi čas.

Sudeći po pozitivnoj atmosferi, snazi i energiji poduzetnih žena započeta je jedna lijepa, pozitivna priča u kojoj će i Bosanske i Hercegovke pronaći mjesto na kojem će dijeliti iskustva, povećati vidljivost i uticati na poslovnu zajednicu, razviti inovativna rješenja za poslovne izazove, promovisati vlastite biznise, razvijati zajedničke saradnje, stvarati bolji poslovni ambijent i kontinuirano se edukovati za što bolju konkurentnost na tržištu.

"Isključenost iz društva više nije opcija", navode ove hrabre poduzetnice i poslovne žene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti