Novalić i Lasić o financiranju izgradnje autoceste na koridoru V-c

20.03.2017. 15:21 / Izvor: Fena
Novalić i Lasić o financiranju izgradnje autoceste na koridoru V-c

Dosadašnja praksa financiranja bila je putem klasičnih kreditnih zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno sa suradnicima, posjetio je u ponedjeljak Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u Mostaru, gdje je razgovarao s resornim ministrom Denisom Lasićem.

Ministar Lasić upoznao je goste s aktivnostima brojnih resora unutar tog ministarstva, s posebnim naglaskom na cestovnu i željezničku infrastrukturu.

Premijer i ministar su razmotrili potencijalne načine financiranja neizgrađenih dionica na koridoru V-c te zajednički izradili prijedlog mogućeg rješenja koji bi vodio do zatvaranja financijske konstrukcije za sve neizgrađene dionice koridora.

Dosadašnja praksa financiranja bila je putem klasičnih kreditnih zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija EIB, EBRD, Svjetska Banka i OPEC fondovi.

Razmotrene su i druge mogućnosti financiranja kao što su koncesije, javno-privatno partnerstvo i financiranje putem EXIM banaka, budući da povećanje akciza na gorivo nije dostatno za izgradnju čitavog koridora V-c.

Kada je riječ o brzim cestama, prioritet je što skoriji početak izgradnji brze ceste Lašva - Travnik, pogotovo dionice Lašva-Nević Polje, te iznalazak rješenja za financiranje brze ceste Žepče-Tuzla.

Premijer Novalić i ministar Lasić iskazali su tijekom sastanka zadovoljstvo ostvarenim rezultatom u željezničkom sektoru te s provođenjem reformske agende, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti