Novalić: TTU Energetik formiran iz poslovnih razloga, ne iz socijalnih

25.12.2016. 11:22 / Izvor: Fena
Novalić: TTU Energetik formiran iz poslovnih razloga, ne iz socijalnih

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao novinarima da su resorno federalno i kantonalno ministarstvo radili godinu i mjesec na revitalizaciji TTU-a.

Premijer FBiH Fadil Novalić u okviru jučerašnje  posjete Tuzlanskom kantonu, u sjedištu kantonalne vlade sastao se sa predstavnicima Uprave privrednog društva „TTU energetik“ d.o.o. Tuzla,  koje su formirale EPBiH i RMU Banovići.

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao novinarima da su resorno federalno i kantonalno ministarstvo radili godinu i mjesec na revitalizaciji TTU-a.

"Ideja o tome nije nastala iz socijalnih razloga, već zato što je nekadašnji TTU snabdijevao energetski kompleks rezervim dijelovima i pomoćnom opremom u termičkim procesima. TTU je postao nefunkcionalan, a ta se oprema proizvodi većinom izvan naše zemlje", izjavio je Novalić.

Smatra da je bilo logično da se stvari  "vrate na početak"  i da počne raditi   za RMU Banovići i EPBiH, koje su, kako kaže, dvije moćne  kompanije sa 18. 000 uposlenih i koje troše oko  200 miliona KM za održavanje.

- Mi smo  to uradili isključivo  iz poslovnih razloga - poručio je  Novalić.

Napomenuo je nadolazeće projekte TE Blok 7 i Banovići, tvrdeći da je ugovoreno 15 posto učešća domaćih kompanija, tako da će, kako kaže, posla biti i   iz domena TTU-a, npr. pomoćni sistemi i snabdijevanje ugljem.

"Drago mi je da smo pogodili socijalnu stranu, ali ona nije dominanta, bit će  angažovani bivši radnici TTU koji  znaju raditi taj posao", kazao je Novalić.

Istakao je da će  kompanija "TTU Energetik"   biti upravljana poslovnom logikom, ne sindikatom i da je napravljena zbog biznisa, a firmom će upravljati menadžent, a njime vlasnici, a posredno i Vlada FBiH kao vlasnik dvije  kompanije za koje će raditi (RMU Banovići i EP BiH).

Premijer TK Bego Gutić izrazio je zadovoljstvo što je "konačno došlo do realizacije obećanja koje su prije više od godinu premijer  Novalić i on dali na prvom radnom sastanku koji je bio u prostorijama TTU-a".

Tvrdi da je kompanija  predviđena da na tržištu rada ostvari svoj profit, da to nije kompanija koja je osnovana za neke socijalne potrebe, a radnici koji su radili u TTU, putem javne procedure, će imati prednost  pri zapošljavanju.

Po njegovim riječima, predviđeno je  da 70 radnika  počne raditi u januaru, a kako kaže, prema informacijama  od EPBiH   postoji potreba za ugovaranjem posla  u vrijednosti pet  miliona KM.

Gutić je dodao  da je , prema procjenama, ovoj kompaniji  potrebna realizacija na godišnjem nivou od  10 miliona kako bi mogla rentabilno poslovati sa oko  200 uposlenih.

Očekujemo da ćemo naći posao za 10 miliona, imajući u vidu potrebe kompanija koje su je formirale, poručio je Gutić.

Na pitanje novinara o stanju u  Livnici čelika Tuzla, premijer  Novalić je rekao da  revitalizacija ovog  privrednog društva nije moguća.

"Livnica je bila predmet našeg interesovanja u najranijoj fazi, ne zbog štrajka glađu radnika, nego zato što je  imala potencijala, a  vrijedne su i nekretnine na tom mjestu", kazao je Novalić.

Tvrdi da su postojali   pregovori sa dva partnera, ali se u međuvremenu dogodilo jako smanjenje otkovaka koji su konkurenti čeličnom livu.

"Na svjetskom tržištu  čelični liv se povlači i mi smo odustali od toga", pojasnio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti