Novi biznis u BiH: U BEAR regiji 2.000 proizvođača jagodastog voća

04.05.2015. 13:51 / Izvor: eKapija.ba
Novi biznis u BiH: U BEAR regiji 2.000 proizvođača jagodastog voća

U narednom periodu TRA u ovom području namjerava djelovati kroz tri radne grupe i to: saradnju sa organima vlasti i finansijskim institucijama, uvođenjem novih tehnologija u proizvodnji i promocija i marketingu u proizvodnji i plasmanu jagodičastog voća.

Uzgoj jagodastog voća zadnjih godina bilježi sve bolje rezultate na području općine Tešanj.

Nosilac aktivnosti oko uzgoja jagodičastog  voća je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj koja učestvuje u lancu vrijednosti jagodičastog voća kroz razvojnu inicijativu BEAR „područje poslovne izvrsnosti“ na području općina: Tešanj, Teslić i Žepče.

U narednom periodu TRA u ovom području namjerava djelovati kroz tri radne grupe i to: saradnju sa organima vlasti i finansijskim institucijama, uvođenjem novih tehnologija u proizvodnji i promocija i marketingu u proizvodnji i plasmanu jagodičastog voća.

U TEŠNJU 43 ŽENE POLJOPRIVREDNICE

"Posebnu pažnju poklanjamo uključenosti žena poljoprivrednica, obuci agronoma koji bi pružali osobe proizvođačima, posjeti sajmovima i povezivanju sa institucijama u drugim državama koje su podrška proizvodnji jagodičastog voća", kaže za eKapija.ba direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj Ismar Alagić.

Na području BEAR lanca vrijednosti jagodastog voća djeluje 2.000 proizvođača koji predstavljaju značajan potencijal za dalji razvoj i unapređenje proizvodnje jagodičastog voća.

Na području općine Tešanj trenutno postoji 110 registrovanih proizvođača jagodastog voća od kojih su 43 žene poljoprivrednice. To predstavlja 39,1 posto proizvođača koji su žene, što je podatak vrijedan pažnje ako se uporedi sa činjenicom da je to 11,9 posto na području općine Teslić i samo oko dva posto na području općine Žepče, gdje je ova proizvodnja izuzetno razvijena.

"TRA Agencija kroz vlastite aktivnosti želi da doprinese ekonomskom osnaživanju žene u ruralnim područjima, a samo kroz projekat sa katarskom organizacijom podignuto je novih 50 nasada sa više od 10 ha nasada maline u posljednjih šest mjeseci. U odnosu na planirani učinak, već u ovoj fazi projekta ostvarili nadmašili smo postavljeni cilj za 35 posto", pojašnjava Alagić, dodajući kako je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj pružila je potpunu podršku za 50 novih proizvođača  kroz uspostavljen „fond povrata uloženih sredstava“ i cilj da se u srednjeročnom periodu strijemi podizanju nasada jagodastog voća na području općine u veličini od 100 ha.

KORAK ISPRED KONKURENCIJE

Pojašnjava, kako je obezbijeđena i podrška poticaja za proizvođače sa nivoa općine, a pošto  zadruge i udruženja na lokalnom nivou još nemaju odgovorajuće resurse u narednom periodu treba se radili na kreiranju novih instrumenata podrške i unapređenju postojećih, kao  što su: podrška transferu informacija i znanja u proizvodnji jagodastog voća, podrška novim investicijama u proizvodnji jagodastog voća, podrška proizvodnji putem direktnih plaćanja po jedinici zasađene površine i podrška otkupu plodova…

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj kaže Alagić želi u narednom periodu da posebnu pažnju posveti komunikaciji sa domaćim otkupljivačima i distributerima (npr. KLAS koji je akvizicija AS Grupe iz Tešnja, prate planove HIFA grupacije iz Tešnja sa njihovom poslovnom akvizicijom Bosanke u Doboju, kao i projekat Bosanke 2 koji realizuje firma „Benkos-Bosna“ kao investitor iz Azerbejdžana u susjedstvu općine Tešanj) i pažnju usmjeri na proizvodnju organskog jagodastog voća.

"TRA Agencija želi da bude pionir u ovoj vrsti proizvodnje i zajedno sa našim partnerima iz BEAR područja ‘barem za korak ispred konkurencije’", dodaje Alagić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti