Novi rok za verifikaciju stare devizne štednje u Republici Srpskoj

17.12.2016. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Novi rok za verifikaciju stare devizne štednje u Republici Srpskoj

Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici.

​​​Ministarstvo finansija Republike Srpske obavještava lica koja do sada nisu izvršila verifikaciju stare devizne štednje, a čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH i za koje je obaveza vraćanja prenesena na Republiku Srpsku, da to mogu da urade od danas u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Zakonom definisani iznos stare devizne štednje koji treba isplatiti Republika Srpska je 774,9 miliona KM, od čega je verifikovano 603,5 miliona KM (što predstavlja 77,88%) i preostaje za v​erifikaciju 171,4 miliona KM (što predstavlja 22,12%).

Imajući u vidu činjenicu da svi vlasnici stare devizne štednje još nisu verifikovali svoje potraživanje, Vlada Republike Srpske je usvojila Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o postupku verifikovanja potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj, kojom se otvara novi rok za verifikaciju, od 15. decembra 2016. do 28. februara 2018. godine.

Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, a u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima.

Poslije obrade zaprimljenih zahtjeva, uslijediće isplata iznosa verifikovane štednje u maksimalnom iznosu od 2.000 KM ili ukupnom iznosu do 2.000 KM. Razlika verifikovanog iznosa i gotovinske isplate biće izvršena emisijom obveznica.

Posljednja verifikacija je okončana po planu, izvršene su gotovinske isplate do 2.000 KM i izvršena je emisija obveznica 22. avgusta 2016. godine.

Do sada je u Republici Srpskoj verifikovano 603,5 miliona KM stare devizne štednje koja se odnosi na 52.379 lica. Od toga je u gotovini isplaćeno 75,8 miliona KM, čime je u cjelosti isplaćena štednja za 22.335 lica. Za preostali iznos verifikovane štednje su emitovane obveznice u iznosu 527,7 miliona KM.

​Sve dospjele obaveze po osnovu emitovanih obveznica Republika Srpska uredno izvršava.

Od ukupne obaveze po emitovanim obveznicama u iznosu 563,9 miliona KM dospjelo je i isplaćeno štedišama 451,8 miliona KM, a preostaje za izmirenje 112,1 milion KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti