Novi Zakon o radu u Republici Srpskoj stupio na snagu

20.01.2016. 07:51 / Izvor: Nezavisne novine
Novi Zakon o radu u Republici Srpskoj stupio na snagu

Za dva mjeseca prestaće da važe i dosadašnji kolektivni ugovori pa će socijalni partneri sve ponovo morati da dogovore, uključujući i najnižu platu.

Novi Zakon o radu u Republici Srpskoj danas stupa na snagu. Zakon je 12. januara objavljen u "Službenom glasniku RS", s odredbom da na snagu stupa osam dana poslije objavljivanja, a Narodna skupština RS nakon bezuspješnih dijaloga između socijalnih partnera usvojila ga je 29. decembra prošle godine po hitnom postupku sa brojnim amandmanima koji su stavljeni na prijedlog zakona.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, po objavljivanju zakona u "Službenom glasniku" kazao je kako od njegove primjene očekuje pozitivne efekte.

"Sada su pred nama dalji dogovori, prvo o reprezentativnosti sindikata, pa njihov dogovor s poslodavcima o kolektivnom ugovoru i još mnogo posla u vezi sa uvođenjem zakona u primjenu", rekao je tada Savanović.

Za dva mjeseca prestaće da važe i dosadašnji kolektivni ugovori pa će socijalni partneri sve ponovo morati da dogovore, uključujući i najnižu platu. Iako su poslodavci i sindikat u Federaciji BiH uspjeli da dogovore povećanje najniže plate, u Udruženju poslodavaca RS smatraju da za to nema osnova.

Sa druge strane, Predsjedništvo i Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH jednoglasno su juče donijeli odluku da zatraže od Vlade Federacije BiH povlačenje izmjena Zakona o radu i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Savez samostalnih sindikata BiH dao je Vladi FBiH rok do 22. januara da ispuni zahtjev, jer će u suprotnom biti organizovan protest pred zgradom Vlade FBiH i polučasovni štrajk upozorenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti