Novim Pravilnikom propisan način uplate javnih prihoda na teritoriji FBiH

04.05.2016. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Novim Pravilnikom propisan način uplate javnih prihoda na teritoriji FBiH

Nakon objave u Službenim novinama FBiH na snagu je stupio Novi Pravilnik o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH.

Nakon objave u Službenim novinama FBiH na snagu je stupio Novi Pravilnik o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH.

Novim Pravilnikom propisan je način uplate javnih prihoda na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga raspodjela prihoda od indirektnih poreza sa posebnog računa za raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa između korisnika u Federaciji vrši se na osnovu koeficijenata utvrđenih u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji iznosi za finansiranje funkcija Federacije 36,20 %,  finansiranje funkcija kantona 51,23 %, finansiranje funkcija jedinica lokalne samouprave 8,42 %, finansiranje direkcija cesta u Federaciji 3,90 %, finansiranje funkcija Grada Sarajeva 0,25 %.

Kako je utvrđeno Pravilnikom raspoređivanje sredstava između kantona vrši se u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Porez  na  dobit  preduzeća  uplaćuje  se  prema  sjedištu poreznog  obveznika  u  korist  računa  javnih  prihoda kantonalnog budžeta, a platni nalog popunjen za uplatu poreza na dobit treba da  sadrži  trocifrenu  šifru  općine,  upisanu  prema  sjedištu poreznog obveznika.

Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica, koji se odnose na  dohodak  od  nesamostalne  djelatnosti,  dohodak  od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i imovinskih  prava, dohodak od ulaganja kapitala, dohodak od dobitaka ostvarenih sudjelovanjem u nagradnim igrama i igrama na sreću, uplaćuju  u  korist računa  javnih  prihoda  budžeta  kantona.

Platni  nalog  popunjen  za  uplatu poreza na dohodak treba da sadrži trocifrenu šifru općine, upisanu  prema:  prebivalištu  fizičkog  lica  -  poreznog obveznika za prihode od nesamostalne djelatnosti, prema mjestu  prebivališta  odnosno  sjedišta  poreznog obveznika za prihode po osnovu dohotka od samostalne djelatnosti, dohotka  od  imovine  i  imovinskih  prava,  dohotka  od ulaganja  kapitala,  dohotka  od  dobitaka  ostvarenih sudjelovanjem u nagradnim igrama i igrama na sreću.

Više informacija o Novom Pravilniku o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH možete saznati OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti